Volledig scherm
Klanten komen graag op zondag winkelen. © ANP

Koopavond heeft langste tijd gehad

VLISSINGEN - De koopavond is al lang geen avondje uit meer. Hoewel nog niet passé, is het tijd voor verandering.

Wie tussen zes en zeven door de winkelstraten van Goes loopt, kan een kanon afschieten. Sinds jaar en dag doen winkeliers hun winkel dicht om een hap te eten. Ook in andere Zeeuwse winkelcentra sluiten winkels tussendoor of doen ze helemaal niet aan koopavond mee. Steeds meer klinkt de vraag of de koopavond nog wel van deze tijd is.

Afschaffen

Afschaffen gaat voor veel ondernemers (nog) een stap te ver. In Vlissingen en Terneuzen zijn vorig jaar enquêtes onder winkeliers gehouden. In beide plaatsen wilden winkeliers de koopavond niet afschaffen.

Toch doet een kwart van de Vlissingse winkels de deuren op vrijdagavond niet meer open. In Terneuzen is bijna de helft van de winkels vrijdagavond gesloten. "Dat is niet goed", zegt voorzitter Martijn van Battum van ondernemersvereniging Bizzy. "We moeten er daarom weer eens over praten."

Zondag

Het liefst ziet Van Battum een permanente zondagopenstelling. Alleen de laatste zondag van de maand zijn winkels nu open in de Terneuzense binnenstad. ,,Het is uiteindelijk de klant die het bepaalt. En klanten komen graag op zondag winkelen. Dat merken we aan de omzetten."

Wethouder Jack Begijn is blij met de nieuwe discussie. "Koopavonden zijn achterhaald."

In de PZC van vrijdag meer over de koopavond.