Volledig scherm
Koningin Máxima © Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin Máxima op werkbezoek in Zeeland

DEN HAAG - Koningin Máxima brengt vrijdag 9 september een werkbezoek aan Colijnsplaat en Zierikzee.

Het bezoek staat in het teken van innovaties in de aquacultuursector in Zeeland. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Zeeuwse ondernemers, gemeenten en scholieren laten de koningin zien wat Zeeland te bieden heeft op het gebied van zilte teelt, mosselinnovaties, onderwijs en kweek van vis op land.

Koningin Máxima start haar werkbezoek bij zagerkwekerij Delta Farms in Colijnsplaat. De zagers – of zeeduizendpoten – worden geëxporteerd als eiwitrijk voedsel voor garnalen. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar toepassingen in de farmaceutische industrie, waar zagers kunnen worden ingezet bij het bewaren en het vervoer van transplantatieorganen.

Aansluitend vaart Koningin Máxima mee met een mosselkotter van Colijnsplaat naar Zierikzee. Tijdens de vaartocht spreekt zij met de schipper en enkele vertegenwoordigers uit de mosselsector over traditionele mosselvangst en hangculturen. Door gebruik van innovatieve mosselzaadinvanginstallaties (MZI's) kan de zeebodem gespaard worden bij het vangen en oogsten van mosselzaad.

Koningin Máxima sluit het werkbezoek af op het Pontes Pieter Zeeman college in Zierikzee, waar ze scholieren en gastdocenten van de Zilte Academie Zeeland (ZAZ) ontmoet, een onderwijs- en expertisecentrum voor koken met Zeeuwse producten. Ze praat daar vervolgens met vertegenwoordigers van de vis- en schelpdierkwekerijen Seafarm en Grovisco over hoe zij met innovatieve technieken en onderzoek hun kweekmethoden verduurzamen en het dierenwelzijn bevorderen.

  1. Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event
    ADE

    Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event

    Amsterdam Dance Event, dat vandaag van start is gegaan en 375.000 bezoekers verwacht, is zó veel meer dan een nachtje 'raven' in de Amsterdam Arena. Je kan dansen in een hijskraan, met slechts veertig man getuige zijn van een wereldberoemde dj in een piepklein keldertje, of de hele nacht doorhalen in een soort omgebouwde huiskamer in Amsterdam-Noord. Ga je liever borrelen in een oude mannensauna, ooit opgericht zodat homo’s een plek hadden om af te spreken? Het kan allemaal. Tien bijzondere ADE-locaties, om te voorkomen dat je niet in de massa verdwijnt.