Volledig scherm
Onder eresaluut gaat de brug van de Kieldrechtsluis open voor het eerste schip. De sluis is de grootste ter wereld. © Camile Schelstraete

Koning Filip opent Kieldrechtsluis

DOEL - Koning Filip van België heeft vrijdagochtend de Kieldrechtsluis bij Doel geopend. De sluis in het Antwerps havengebied is gelijk de grootste ter wereld.

En daar is Vlaanderen maar wat fier op, zei minister van Mobiliteit Ben Weyts. De Kieldrechtsluis is 500 meter lang, 68 meter breed en 17,8 meter diep. "Zo breed als een snelweg van 19 rijbanen, zo lang als 28 accordeonbussen", aldus Weyts. Volgens de minister is de sluis veel meer dan de nieuwe hoofdpoort tot de Waaslandhaven. "We hebben nu 14.000 jobs in de haven en er zullen er nog bij komen. De Kieldrechtsluis is een stroomstoot voor economische groei."

Havenschepen Marc van Peel bezigde dezelfde woorden. Maar hij waarschuwde voor gemakzucht. "De Antwerpse haven is de economische motor van het land. Als we die motor draaiende willen houden, moeten we ons voorbereiden op de toekomst." Hij doelde op de aanleg van het Saeftinghedok. Van Peel deelde ook een sneer uit naar de sympathisanten van het Scheldedorp Doel, zonder overigens de naam het dorp te noemen. Het Saeftinghedok zal Doel van de kaart vegen. "Het dok is hard nodig. Binnen zeven jaar. Toen ik aantrad werd het Deurganckdok geopend en sprak men van de 'megalomanie van de haven'. Dat horen we nu weer. 'Jullie zullen het dok nooit vol krijgen'. Excuseer me voor mijn woorden, maar dat is onzin."

Lees het hele verhaal in de PZC van zaterdag.

Volledig scherm
Koning Filip (tweede van links) opent de Kieldrechtsluis © Camile Schelstraete