Volledig scherm
© Marcelle Davidse

Knelpuntenpot voor busvervoer Zeeland bevat 1,2 miljoen euro

MIDDELBURG - De provincie legt 1,2 miljoen euro op de plank om de komende jaren knelpunten in het Zeeuwse busvervoer aan te pakken. Sinds vorig jaar wordt het busvervoer anders uitgevoerd.

De vraag bepaalt waar wel en geen bussen worden ingezet. Vervoerder Connexxion verkreeg de concessie voor een periode van tien jaar. Het nieuwe systeem had aanloopproblemen die goeddeels zijn opgelost. Maar de concessie loopt nog negen jaar. In die tijdspanne kan de vraag naar busvervoer sterk wijzigen per dorp en stad.

Voor de komende jaren hebben Gedeputeerde Staten dinsdag dan ook 1,2 miljoen euro vrijgemaakt om onvoorziene knelpunten op te lossen in de dienstregeling én de infrastructuur (opknappen bushaltes). Overigens laat de provincie de noodzaak om een bushalte te renoveren, afhangen van de statistieken. Loopt de vraag nu sterk terug of is bekend dat de Connexxion de halte op termijn toch opheft, dan wordt daar geen geld aan gespendeerd, zegt gedeputeerde Harry van der Maas (vervoer, SGP).

Ook blijkt nu al dat de vrijwilligers van de buurtbussen geld tekort komen. Daarom verhogen GS het jaarbudget met 20.000 euro . De buurtbusverenigingen hebben dat extra geld onder meer nodig als advertentiebudget voor de werving van vrijwillgers.

De provincie en Connexxion tekenen donderdag tevens een overeenkomst over het zogeheten concessiemanagement. Van der Maas: "Een busconsessie is niet statisch. Het vervoer en de vraag is dynamisch. Dat blijft zich ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld naar betalingssystemen. Met deze overeenkomst houden we de vinger aan de pols. Uiteindelijk gaat het erom dat de reiziger tevreden is, anders raken we klanten kwijt."

Volledig scherm
Harry van der Maas. © Ruben Oreel