Volledig scherm
© Jeffrey Kutterink

Kloetinge 2 verrast asielzoekers met spelmiddag

KLOETINGE - Andemichael Gebreumlak (28) uit Eritrea kan zaterdag zijn geluk niet op. Na alle narigheid, kan hij eindelijk even zijn energie kwijt. Samen met tientallen andere vluchtelingen geniet hij van een spelletjesmiddag die de voetballers van Kloetinge 2 hebben opgezet. "Ik ben heel even vrij."

De jongens van Kloetinge 2 wisten al een tijdje één ding zeker: zaterdag 6 augustus hebben we teambuilding. Maar pas na hun ochtendtraining horen ze wat ze 's middags moeten doen: een spelmiddag organiseren voor tientallen vluchtelingen. Een ideetje van trainer Leendert Geelhoed. "Het eerste doel is om een leuke middag voor vluchtelingen te organiseren", zegt hij op een zonnig kunstgrasveld op het Kloetingse Wesselopark. "We doen dat samen met Respect. De vluchtelingen komen uit de noodopvang en het asielzoekerscentrum uit Goes en het is aan ons ze een mooie middag te bezorgen."

Tussen zijn oogharen door let hij natuurlijk ook op vaardigheden van zijn spelers die hij normaal niet zo snel op het veld ziet.

Op rolletjes

Na de lunch splitsen de spelers zich in groepjes op en bedenken ze een reeks van spelletjes: van mijnenjagen en handbal (waarbij met het hoofd moet worden gescoord) tot aan varianten op voetbal. Ook eten en drinken regelen ze. Het loopt allemaal op rolletjes. "Dit is hartstikke leuk", reageert Erwin van der Linden. "Vanavond gaan we met zijn allen eten. En wij kijken of we onze doelstellingen hebben gehaald.

"We hebben drie doelstellingen aan het begin van het seizoen: teambuilding, communicatie en ontwikkeling", legt Gino Secreve uit.

Of doelen worden gehaald zal Andemichael Gebreumlak een worst zijn. "Wat ben ik nu blij", vertelt hij na een potje voetbal. "Ik verblijf nu bijna twee maanden in de Zeelandhallen in Goes. Ik ben uit Eritrea gevlucht en via Soedan, Libië en Italië naar Nederland gekomen. Wat een mooi land. Ik wil leven zonder de angst te worden doodgeschoten. Het is fijn om hier vanmiddag zo vrij te kunnen zijn. Zie de kinderen, dat is toch mooi, zo vrij..."