Volledig scherm
Stewardessen schenken wijn. © Frank Balkenende

KLM Wijnpanel kiest pinot gris van De Kleine Schorre, maar daar is te weinig van

DREISCHOR - Het KLM Wijnpanel selecteerde donderdag bij wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor wijnen voor 2017. Van vier blind geproefde wijnen kwam de pinot gris als beste uit de bus.

Er is alleen probleem. "Ik heb er niet genoeg van", zei wijnboer Johan van de Velde. Als je al tien jaar wijn levert aan vliegmaatschappijKLM, mag de kurk eraf. Donderdag werd er dan ook stevig geklokt bij De Kleine Schorre. De nationale luchtvaarttrots houdt bijna nooit lokale evenementen, maar donderdag bracht ze bij wijnhoeve De Kleine Schorre het 'grootste KLM-wijnpanel' op de been. Dat zal voor 2017 de beste wijn selecteren voor de World Business Class van de KLM. "Dit evenement is een uitzondering, maar onze band met De Kleine Schorre is dan ook hecht. Johan van de Velde en zijn team leveren jaar in jaar uit kwaliteit. Behalve met een topkok als Sergio Herman werken we ook graag samen met Johan. Zij representeren tijdens de vlucht het beste van Nederland. Dit event is een compliment aan Johan", verklaart Wim Spelt, directeur product management bij KLM, het jubileumfeest in Dreischor.

Het was een glossy feestje waar Jort Kelder zich thuis zou voelen. Stewardessen en pursers schonken royaal wijn en gingen rond met zilte hapjes. Wijnkoningin van De Kleine Schorre, Nadien de Visser werd per helikopter 'afgezet'. Ook schaatscoryfee Yvonne van Gennip maakte deel uit van het panel. Als speciale proevers had de KLM de elite van wijnschrijvend Nederland uitgenodigd: Hubrecht Duijker, Ronald de Groot en Harold Hamersma.

Het wijnpanel, waarin voor de gelegenheid ook commissaris van de koning Han Polman meeproefde, spoelde vier wijnen van De Kleine Schorre door de mond. De rivaner, auxerrois, pinot blanc en pinot gris worden blind geproefd. Van de winnende wijn zal KLM 20.000 flessen bestellen. Om half vijf kwam het finale oordeel. Het wijnpanel zette de pinot gris op één. De meest volle en aromatische van de vier. Pech voor Johan van de Velde. "Ik heb dit jaar gewoon te weinig pinot gris."

De KLM wist dat natuurlijk al. Spelt: "Ach, we komen er wel uit."

Volledig scherm
Wim Spelt, directeur product management, bevraagt commissaris van de koning Han Polman. © Frank Balkenende
Volledig scherm
Wijnschrijver Harold Hamersma proeft blind. © Frank Balkennde