Volledig scherm
© Thinkstock

Kleuters in Terneuzen en Vlissingen blijven vaak zitten

VLISSINGEN - In de gemeenten Terneuzen en Vlissingen blijven opvallend veel kleuters zitten. Het afgelopen schooljaar begon respectievelijk 14,1 en 13,8 procent van de leerlingen met vertraging aan groep 3. 

Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde van 9,2 procent, blijkt uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs. Zittenblijven gebeurt relatief vaak in groep 2. Scholen kiezen voor een langer verblijf in de kleutergroepen om leer- en ontwikkelingsachterstanden weg te werken. Vorig schooljaar ging het om 18.000 kinderen.

Als provincie scoort Zeeland ongeveer gemiddeld, met 9,6 procent. In Limburg komt zittenblijven het vaakst voor (12,3 procent), in Noord-Holland het minst vaak (7,1 procent).

De verschillen binnen Zeeland zijn groot. In Terneuzen en Vlissingen is het aandeel zittenblijvende peuters verreweg het hoogst. Ook Tholen en Sluis zitten boven het gemiddelde. Op Noord-Beveland stromen de meeste kleuters rechtstreeks door naar groep 3. Slechts 3,3 procent blijft zitten. Ook Kapelle zit gunstig, met 4,9 procent.

  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.