Volledig scherm
Femke Steketee. © Mechteld Jansen

'Klassiek kan ook trendy, mooi en interessant voor jongeren zijn' (video)

Ze is net terug van een tourneetje in Canada. Saxofoniste Femke Steketee - onmiskenbaar Zeeuwse roots - schudt haar blonde haren naar achteren en lacht. Dit is de vrouw achter de website Saxandthepretty. Blond, muzikaal, slim, charmant. Zondag is zij te zien en te horen in de Grote Kerk in Veere.

Het begint te regenen op het terras van haar vaders huis in Vrouwenpolder. "Zullen we weer naar binnen gaan?" Niet dat ze zelf van suikergoed is, maar die laptop mag niet nat worden. Moeilijk te zeggen waar Femke nu het eerst naar zou grijpen, als er brand uitbrak: laptop of saxofoon?

"Saxofonist is echt mijn beroep", verzekert Femke. "Maar door die website zijn er veel mensen die denken dat ik een carrièreswitch gemaakt heb en fulltime blogger geworden ben. Dat is niet zo. Uitgangspunt voor die website is nog steeds: een beautyblog waarin ik mijn eigen leven als klassiek musicus verwerk. Al is het intussen wel veel breder geworden. Ik maak niet alleen video's over fashion en beauty, maar interview ook andere musici. En naast fashion en beauty is ook mijn dagelijkse leven vaak onderwerp van de filmpjes die ik op de website en op YouTube zet."

Ze gaat er eens goed voor zitten: "De saxofoon is een heel modern muziekinstrument. Pas uitgevonden in 1840, toen de huidige vorm van het symfonieorkest al vastlag. Saxofonisten kunnen daardoor nooit in vaste dienst komen bij een symfonieorkest. We worden ingehuurd als er eens muziekstukken van jonge componisten gespeeld worden. Vandaar dat saxofonisten er altijd van alles bij moeten schnabbelen. De vraag die ik mezelf stelde in mijn onderzoek was: kun je op deze manier een nieuw, jonger publiek enthousiast maken voor klassieke muziek? Ik dacht: misschien kan ik laten zien dat klassieke muziek ook trendy, mooi en interessant voor jongeren kan zijn. Met de beautyblogs als instap. Ze zien bijvoorbeeld hoe ik me opmaak vóór een concert. Ik recenseer make-upproducten en vertel ondertussen over het stuk van Ravèl dat ik ga spelen. Ik laat zien wat ik aantrek naar een optreden en neem de camera mee, achter de schermen, bij repetities, in het orkest zelfs."

Optreden: Zondag 14 augustus, Grote Kerk in Veere, 15.30 uur. Concertpianist Rien Balkenende en saxofoniste Femke Steketee spelen een impressionistisch programma. Voorverkoop via boekhandels De Drvkkery (Middelburg) en 't Spui (Vlissingen) of online via organisator MuziekPodium Zeeland: www.muziekpodiumzeeland.nl