Volledig scherm
Programmeren op de basisschool. © Elodie Kint

Kinderen op basisschool VSV krijgen les in programmeren (video)

VLISSINGEN - De maatschappij digitaliseert in een sneltreinvaart. Om de virtuele wereld beter te begrijpen, leren kinderen op basisschool de Vlissingse Schoolvereniging (VSV) al vanaf de kleuterklas programmeren.

"De Beebot moet van de flamingo's naar de krokodillen en daarna naar de giraffes", leest Anouk af van een blaadje. Klasgenootje Sanne mag de robot, die eruit ziet als een bij, aansturen. Ze telt het aantal vakjes dat de Beebot op de jungle-puzzel rechtdoor moet en wanneer die moet afslaan en drukt op 'GO'.

"Op deze manier leren kinderen te schatten, stappen te ordenen en apparaten te besturen", vertelt Julia Tramper, kleuterjuf op de VSV. "Ze moeten steeds vooruit denken: wat is de volgende stap? Dat moet je bij programmeren ook."

Een programmeur geeft een reeks instructies aan een computer die de stappen in de ingevoerde volgorde uitvoert. Met deze techniek is het bijvoorbeeld mogelijk om software (computerprogramma's) te maken, of websites te bouwen.

De VSV is in januari begonnen met het geven van de lessen programmeren. Projectcoördinator Pieter-Paul Eppings ontwikkelt om de Beebot heen, eigen modules. Dat doet hij door bestaande lesmaterialen te combineren en er een draai aan te geven. Eppings krijgt subsidie van Talent in Zicht en het Leraar Ontwikkel Fonds om de leerlijn te ontwikkelen.

Lees het hele artikel in de PZC van woensdag.

Volledig scherm
Programmeren op de basisschool. © Elodie Kint
Volledig scherm
De Beebot, waarmee kinderen leren programmeren. © Elodie Kint
De maatschappij digitaliseert in een sneltreinvaart. Om de virtuele wereld beter te begrijpen, leren kinderen op basisschool Vlissingse Schoolvereniging al vanaf de kleuterklas programmeren. De jongsten doen dat met de hulp van de Beebot, een robot in de vorm van een bij. Lees meer op www.pzc.nl