Volledig scherm
Het is de angst van veel ouders: kinderen kunnen op een druk zomerstrand zomaar zoek raken. © ANP

KiGO-horloge voorkomt dat kind zoek raakt

DOMBURG - Een slim horloge van Nederlandse makelij voorkomt dat kinderen zoek raken op het strand of op andere drukke plekken. In Domburg start Vodafone donderdagmiddag een pilot  voor 100 kinderen én hun ouders.

Het kinderhorloge is bedacht door Amsterdamse ondernemer en oud tv-regisseur Erik Recter. Enkele jaren terug was hij een middagje met zijn zeven jarige nichtje Nikki uit skiën in Zwitserland toen hij haar plots uit het ook verloor. ,,Ik schrok uiteraard enorm, ook al was het maar een klein skigebied."  

Uiteindelijk was ze binnen enkele uren weer terecht, maar het voorval zette Recter aan het denken. Is er met alle moderne technologie niet een wearable dat kan voorkomen dat jonge kinderen zoek raken? ,,Nee dus. Althans er is best wat verkrijgbaar bij allerlei Alibaba-achtige webshops in Azië, maar dat is van slechte kwaliteit."  

Recter -die eerder voor Op Zoek naar Evita en vele andere bekende tv-programma's regisseerde -  besloot zelf aan de slag te gaan en begon zijn eigen startup Watcher Enterprises. Het doel? Een horloge dat overal ter wereld werkt, onder water een half uur aan blijft plus door jonge kinderen én hun ouders supermakkelijk te bedienen is. ,,Het moet de GoPro onder de horloges zijn. De benchmark."  

Doelgroep
Na drie jaar ontwikkelen en testen is de KiGO klaar. Het kras en schok bestendige horloge kost 189 euro, verder zit er een abonnement aan vast van 6 euro per maand. De doelgroep zijn kinderen tussen 5 en 10. ,,Veel ouder heeft geen zin: vanaf acht jaar krijgen veel kinderen hun eerste mobieltje, blijkt uit onderzoek."

Het moet gezegd: de KiGO blijkt superintuïtief. Zodra de ouders willen weten waar hun kind is, kunnen ze dat op de bijbehorende Android- of Apple-app  aangeven. 

Recter doet het voor. ,,Kijk, binnen seconden volgt een locatiemelding, die in de buitenlucht op een meter nauwkeurig is." Het horloge kan de locatie zo snel bepalen doordat het zowel  2 en 3G, wifipunten als GPS en GLONASS kan combineren.   

Als het kind - of iemand anders - het horloge afdoet, merkt de polssensor dat en volgt automatisch een melding aan de ouders. Kinderen (of hun ouders) kunnen elkaar bovendien berichtjes sturen via simpele  icoontjes. 

En als een kind valt is er bijvoorbeeld een rood icoontje met een verbandtrommel. Ook kunnen de ouders aangeven dat het etenstijd is. Recter: ,,Dat werkt heel leuk, inmiddels hebben wij van kinderen allerlei verzoekjes liggen om nieuwe icoontjes te maken."  

Wachttijd
Hoewel de KiGO nu pas officieel lanceert, is de belangstelling gigantisch. Er liggen talloze aanvragen binnen uit Israël, Rusland, Brazilië en Turkije. ,,Landen waarin veel ouders bezorgd zijn of hun kind  aan het eind van de dag wel thuis komt." Door de vele bestellingen is de wachttijd tot zes weken opgelopen. ,,We hopen de productie zsm geschikt te maken voor grotere hoeveelheden."

Inmiddels telt Recter's Watcher Enterprises 20 werknemers en werkt hij ook aan een slim ouderenalarm met de naam Vlinderalarm. 

Vodafone
,,In de KiGO zitten bloed, zweet en tranen. Komende jaren hopen wij het horloge groot te kunnen maken." Vandaag start een proef op de stranden van Zeeuwse badplaats Domburg. Dankzij Vodafone kunnen dagelijks 100 kinderen het horloge gratis omdoen.

De provider heeft ook sinds deze week 30 kilometer aan Zeeuwse stranden op Walcheren aangesloten op 3 en 4G. Door de hoge duinen in Zeeland komt het signaal van zendmasten op het vaste land erachter niet goed door. Badgasten hebben daardoor vaak geen bereik of alleen een signaal afkomstig van Belgische masten 30 km verder. Met een nieuwe techniek en de inzet van zogenaamde small cells is het probleem verholpen. Meer stranden volgen bovendien. Abonnees van KPN en T-Mobile hebben overigens pech, die providers hebben het probleem nog niet opgelost.

Volledig scherm
Het slimme horloge is geschikt voor drukke plaatsen zoals het strand of een vakantiepark, maar ook in het dagelijkse leven als kinderen buitenspelen of de bus naar school nemen © ANP
Volledig scherm
Het nieuwe KiGO-horloge © AD
Volledig scherm
Het nieuwe KiGo-horloge © AD
Volledig scherm
Erik Recter bedacht de KiGo-watch nadat zijn nichtje Nikki bij het skiën een andere afslag nam en kwijt raakte. © AD