Volledig scherm
De kerncentrale bij Borssele. © Lex de Meester

Kerncentrale levert Delta over 2015 een verlies op van 65 miljoen euro

BORSSELE - De kerncentrale in Borssele heeft energiebedrijf Delta, voor 70 procent eigenaar, vorig jaar een verlies van rond de 65 miljoen euro opgeleverd.

Jarenlang was de kerncentrale in Borssele een goudmijn voor Delta en RWE, maar sinds vorig jaar staat de nucleaire stroomfabriek financieel onder water. Oorzaak zijn de extreem lage energieprijzen. De aandeelhouders Delta (70 procent) en RWE (30 procent) moeten over 2015 samen een verlies van rond de 90 miljoen euro slikken.

Beide energiebedrijven zwijgen over hoeveel verlies de kerncentrale heeft opgeleverd. Dat is concurrentiegevoelige informatie.

Rekensom
Een rekensom die door deskundigen wordt bevestigd, geeft een nauwkeurig beeld van de verliezen op de nucleaire stroomproductie. Uit het jaarverslag van EPZ, de exploitant van de kerncentrale, blijkt dat Borssele vorig jaar 6,2 miljoen megawattuur (MWh) aan elektriciteit heeft geproduceerd. Aandeelhouder Delta verkoopt die stroom en betaalt EPZ daarvoor een vast bedrag, een zogeheten tolling fee. Die is vastgelegd op 45 euro per MWh.

Dat bedrag bevat niet alleen een vergoeding voor de productie van stroom, maar ook voor financiële verplichtingen zoals investeringen in het Fukushima-proof maken van Borssele en stortingen in het fonds voor de sloop van de kerncentrale na 2033.

De marktprijzen schommelden in 2015 rond de 30 euro per MWh. Dat betekent dat Delta per megawattuur zo'n 15 euro verlies lijdt. Dat komt neer op een verlies van rond de 65 miljoen euro in 2015 (70 procent van het totale verlies van 93 miljoen).

Splitsing
Delta moet 1 juli volgend jaar gesplitst zijn. Dat betekent het eind van het energiebedrijf. Verschillende onderdelen staan nu in de verkoop. Zoals dat wel kan bij een gasgestookte of kolencentrale, kan Delta de kerncentrale niet even stilzetten. Dat is technisch, contractueel en financieel lastig.

Verkoop is ingewikkeld, want Borssele mag niet in buitenlandse handen komen. Binnenlandse kopers zijn er niet. Omdat EPZ het zonder moeder Delta niet redt, hopen de aandeelhouders van Delta - provincie en gemeenten - op financiële ruggensteun van het Rijk. Minister Kamp van Economische Zaken weigert dat tot nu toe, maar op verzoek van de PvdA in de Kamer laat het kabinet nu wel alle feiten en cijfers van de kwakkelende kerncentrale onderzoeken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement