Volledig scherm
Kermis in Middelburg © archief Wendy Wagenmakers

Kermis Middelburg draait twee uur zonder herrie en flikkerende lichtjes

MIDDELBURG - Middelburg houdt dit jaar voor het eerst een prikkelarme kermis voor met mensen die niet goed tegen herrie en flikkerende lichten kunnen maar wel graag eens naar de kermis gaan.

Op zondag 7 augustus gaat van 13.00 tot 15.00 uur gaat de volumeknop op zacht of zelfs uit. Ook de lichteffecten zullen veel minder zijn. Sneldraaiende attracties schroeven hun tempo flink omlaag. Zo houdt Middelburg rekening met mensen met bijvoorbeeld autisme, epilepsie, lichamelijke of geestelijke beperkingen. En gewoon met kinderen die de kermis wat te spannend vinden als die op volle kracht draait.

Iedereen welkom

De laatste jaren bieden steeds meer gemeenten een prikkelarme kermis aan. Middelburg haakt daar graag op aan, zegt woordvoerster Trude Northolt. "De kermis duurt een week en we willen dat iedereen zich er welkom voelt. Dit is niet alleen prettig voor mensen met bijvoorbeeld autisme, maar ook voor kinderen en ouderen."

'Geweldig nieuws'

"Fantastisch", reageert Ria van Vendeloo, moeder van een zoon met een verstandelijke beperking en autisme. Zij was ook jarenlang voorzitter van de afdeling Zeeland van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. "Bij mensen met autisme komt het geluid veel harder binnen. Radio en tv staan ook veel zachter. Dus deze prikkelarme kermis is geweldig nieuws voor heel veel Zeeuwen."

De kermis duurt van vrijdag 5 tot en met donderdag 11 augustus.