Volledig scherm
Piet Lenting op de kermis in Middelburg. © Lex de Meester

'Kermis in Goes de grootste? Ik dacht het niet'

MIDDELBURG - Kermis Goes de grootste kermis van Zeeland? "Nou", knipoogt kermisgoeroe Peter Lenting uit Middelburg, "dat is niet waar.

In Middelburg staan meer attracties. Zelfs als je naar de lengte kijkt, heeft Goes niet de grootste kermis." Toch staat het er op affiches die aan menig lantaarnpaal in de ganzenstad hangen. "Ach, de verschillen zijn klein hoor", relativeert Lenting. "En op kermissen wordt vaak overdreven."

Techniek en romantiek

Lenting kan het weten. Zijn hele leven gaat de Middelburger al naar kermissen en houdt er van alles over bij. Als klein jongetje ging hij aan de hand van zijn vader mee naar het vertier. Ook was de Middelburger op donderdagavond in de stad te vinden als de kermis werd opgebouwd. "Wat me fascineert? De ene dag heb je een leeg plein, de andere dag een compleet dorp en een week later weer een leeg plein. De techniek en romantiek vind ik mooi. Ik heb ooit een weekje mogen meedraaien op de kermis in Middelburg. Toen kwam ik erachter dat het meer is dan alleen plezier verkopen. Ze maken hele lange dagen. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn."

De hobby nam een vlucht toen Lenting internet kreeg. "In een boek van de Belgische presentator en kermisfanaat Michel Follet - dat ik in de bieb had geleend - stonden links naar websites. Toen ontdekte ik meer mensen met dezelfde hobby. Ook zag ik waar en wanneer er kermissen zijn."

Drie op een dag

Sindsdien loopt hij er al snel 60 per jaar af. "Ieder weekend ga ik naar minstens één kermis. Soms zelfs twee of drie op een dag." Wie denkt dat Lenting zich dan helemaal misselijk draait, heeft het mis. "Ik stap hooguit eens in een reuzenrad. Verder ga ik nergens in; mij niet gezien. Ik maak heel veel foto's en geniet van de sfeer."

De kermis in Middelburg vindt hij het gezelligst. "Die is compact en de horeca zit eromheen. Dat alles maakt de sfeer. Kijk op mijn site: www.kermismiddelburg.nl."

Dit jaar heeft hij 19 kermissen gehad. "Vrijdag ga ik naar Goes, zaterdag naar Beverwijk en Hoorn en de week erop naar Oosterhout." Roosendaal, Weert, Breda en Rotterdam staan ook nog op het programma.

De affiches in Goes zijn gemaakt door Buro de Kermisgids in Alphen aan de Rijn. Op basis waarvan die stelt dat Goes de grootste is, is niet bekend. Er was woensdagmiddag niemand bereikbaar.

Volledig scherm
De kermis in Goes. © Izaäk Verkeste