Volledig scherm
Camerabewaking bij kerk in Tholen. © Johan vd Heijden

Kerk mag geen vesting worden, maar de deur gaat wel op slot

THOLEN - Sinds in juli een hulppastoor vermoord werd in het Franse Rouen, is de discussie losgebarsten over de beveiliging van kerkgebouwen. Onder meer in Tholen en Arnemuiden gaat de kerkdeur al op slot.

"Camerabewaking', meldt het bordje bij de Grote Kerk in Tholen. Binnen heeft koster Ad van Oudenaarde een verklikker aan zijn riem zitten, die bij bewegingen in het fietsenhok afgaat. Bij de kerk in Arnemuiden hangt tegenwoordig een deurbel, want ook daar gaat tijdens de dienst de deur op slot.

Vreemde snuiters

Beveiliging van kerkgebouwen begint een normale zaak te worden. Oorzaken: diefstal uit garderobes, diefstal van fietsen van kerkgangers, diefstal van kerkelijke eigendommen en vreemde snuiters die zomaar komen binnenwandelen tijdens diensten. Maar volgens woordvoerder Marloes Nouwens van de Protestantse Kerk in Nederland is vooral na de aanslag in Frankrijk de discussie over de beveiliging van kerken losgebarsten.

Geen bunker

"We zijn onze onschuld aan het verliezen. De opgave is, om desondanks geen afbreuk te doen aan de essentie van de kerk: gastvrijheid. De kerk moet vooral geen bunker worden. Eind dit jaar willen we met een richtlijn komen, in samenwerking met experts. We hebben daarover al contact gelegd met de moslim- en joodse gemeenschap in Nederland."

Meer in de krant van maandag