Volledig scherm
Een van de advertenties voor het omstreden recreatieproject Brouwerseiland.

'Kenniscentrum Kusttoerisme gaat boekje te buiten over Brouwerseiland'

MIDDELBURG - Het Kenniscentrum Kusttoerisme gaat zijn boekje te buiten door mee te werken aan advertenties voor het omstreden recreatieproject Brouwerseiland.

Dat vindt de Statenfractie van de PvdA. Statenleden Anton van Haperen en Ralph van Hertum vinden het opmerkelijk dat het kenniscentrum figureert in grote advertenties voor het project in de PZC. In een van de advertenties doet coördinator Margot Tempelman uitspraken die volgens de PvdA 'het werkveld van het kenniscentrum duidelijk overschrijden'.

Hogescholen

Het Kenniscentrum is verbonden aan twee hogescholen, HZ University of Applied Sciences en NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. Het verzamelt algemene gegevens over toerisme, maar voert ook onderzoeksprojecten uit, adviseert bij beleid en organiseert workshops en cursussen.

Volgens de PvdA moet het kenniscentrum zich beperken tot kennisverwerving, kennisdeling en monitoring rondom de vrijetijdseconomie en 'wegblijven van het ventileren van meningen, zeker wanneer deze de grenzen van het eigen expertisegebied overschrijden en vermengd lijken te worden met semi-commerciële boodschappen'.

Handelswijze

De PvdA'ers willen weten wat de provincie vindt van de handelwijze van het kenniscentrum. Ook willen ze weten wat de betrokkenheid van de provincie is bij het kenniscentrum.

Tempelman vindt het heel vervelend dat haar medewerking aan de advertorial zo wordt opgepakt. "Wij hebben een economische effectrapportage opgesteld voor Brouwerseiland. Dat is gewoon een analyse met onafhankelijke cijfers en feiten. Naar aanleiding daarvan is gevraagd of we mee wilden werken aan een advertorial. Daar hebben we ja op gezegd. Over Brouwerseiland uit ik me zo neutraal mogelijk. Wij vinden het wel een interessant project, net als Waterdunen. Dat vertel ik overal. Maar in de context van een advertorial komt dat misschien anders over. Achteraf gezien was dat een beetje onhandig. Dat heb ik nooit beoogd."