Volledig scherm
Karina Polderman. © Mechteld Jansen

Karina Polderman uit Goes snakt naar een douche

GOES - Karina Polderman (49) uit Goes is al vier maanden niet meer onder de douche geweest. Niet omdat ze niet wil, maar omdat ze niet kan vanwege haar handicap.

De Goese zit daardoor min of meer 'gevangen' in haar woonkamer, waar ook haar bed staat. Ze zou geholpen zijn met een gelijkvloerse woning of liever nog een unit in de tuin, zodat ze in haar eigen huis kan blijven. "Maar de gemeente wil me niet helpen, want het is te duur", zegt Polderman. "Ik krijg geen indicatie vanuit de WMO."

Drop attacks

De situatie is redelijk problematisch. De ellende begon na een langdurige prednisonkuur vanwege astma. Die leidde tot allerlei uitvalsverschijnselen en uiteindelijk tot 'drop attacks'; een chronische aandoening waarbij een patiënt plotseling onderuit gaat zonder dat hij of zij dat voelt aankomen. Het is voor Polderman daardoor te gevaarlijk om naar de bovenverdieping te gaan. "Ik mag van de artsen niet in mijn traplift, omdat er een kans is dat ik naar beneden val als ik vanuit de traplift in mijn rolstoel wil gaan zitten." De Goese is sinds eind december vorig jaar al negen keer door een ambulance opgehaald vanwege valpartijen. "Het is een ramp, zes hersenschuddingen, een blauw oog, blauwe knieën en nu heb ik mijn ribben gekneusd. Elke keer als ik denk 'het gaat weer', val ik."

Gelijkvloerse woning

Polderman heeft naar gelijkvloerse woningen gekeken, maar die komen volgens haar in Goes bijna niet vrij. En eigenlijk wil ze ook liever niet weg. "De gemeente vindt dat ik ook in omliggende dorpen moet kijken en te weinig reageer, maar ik woon hier al bijna twintig jaar, heb hier alles. Drie vriendinnen die voor me zorgen, wonen hier in de straat. Als ik alleen zou zijn was het nog niet zo erg, maar ik heb ook twee kinderen. Die moeten ook ergens slapen."

De Goese wordt nu dagelijks gewassen door medewerkers van zorginstelling SVRZ. Haar dagen brengt ze voornamelijk liggend in bed door. Woningcorporatie RWS, waarvan Polderman haar woning huurt, heeft bij de gemeente voorgesteld om een douche- en slaapunit in de tuin te plaatsen. Die vindt dat volgens Polderman echter te duur. "Onvoorstelbaar, zeker als je leest dat gemeenten miljoenen overhouden op de WMO."

Gesprek

Dinsdag vindt er een gesprek plaats tussen medewerkers van de gemeente en Polderman, toevallig op haar verjaardag. Ze verwacht er 'niet veel van'. "Maar ze komen voor het eerst bij me langs, zodat ze kunnen zien hoe de situatie hier is."

"We zijn in gesprek", bevestigde een woordvoerster van de gemeente gisteren. Omwille van privacy doet de gemeente verder 'geen mededelingen naar de media'. Zij kon ook nog niet zeggen hoeveel geld Goes overhoudt aan WMO-gelden. "We zijn op dit moment nog bezig met de afronding van de jaarrekening."