Volledig scherm
Akkerbouwer Hans Vinke oogst wintergerst. © Camile Schelstraete

Karig jaar dreigt voor telers Zeeland

WEMELDINGE - Schimmel in de tarwe, een mindere gerstoogst en uien die onder de vele regen lijden. Boeren in Zeeland lijken af stevenen op een karig jaar. 

De wintergerst is een sof. De oogst valt minder groot uit dan vorig jaar. De opbrengst van de graansoort, die een opmars maakt in het bouwplan van Zeeuwse boeren, valt per hectare zo'n 20 procent lager uit dan gemiddeld, stelt Rien Fieman, hoofd granen bij landbouwcoöperatie CZAV.

Het leek allemaal crescendo te gaan door de zachte winter en een vlotte ontwikkeling in het voorjaar. Kou en veel regen gooiden vervolgens roet in het eten. Fieman: "Door onvoldoende zon is de wintergerst minder goed afgerijpt. De gerst weegt minder en levert dus ook minder meel op."

Niet uniek
Overigens is de situatie in Zeeland niet uniek. In heel West-Europa is wintergerst slachtoffer van het koude voorjaar en de regen. De marktprijzen zijn te laag om quitte te spelen. Fieman wil (nog) niet zwartkijken. "De zomergerst en de brouwgerst staan nog op de akkers. Wellicht pakken de opbrengsten en de prijzen daarvan beter uit."

Toch hangen er donkere wolken boven de graantelers. In de tarwe is de fusarium-schimmel opgedoken. In hoeverre de schimmel de opbrengst reduceert, is onduidelijk. Wat de prijzen betreft hoeven de akkerbouwers zich geen illusies te maken. Oost-Europa, Rusland en de Verenigde Staten voorzien een royale graanoogst.

Adjunct-directeur Ko Francke van de CZAV vindt het g te vroeg om te spreken van een verloren seizoen. "De aardappelen bijvoorbeeld staan er goed bij." Niettemin kan de weersomslag - van nat en koud naar heet - voor een aantal gewassen zoals uien slecht uitpakken. "Bij veel regen groeien de wortels niet diep genoeg. Zodra het warm wordt, droogt de bodem op en kunnen de planten niet bij het grondwater. Dat probleem zie je hier en daar. Een voorspelling blijft lastig. Op het ene perceel is het een probleem, op het andere niet."