Volledig scherm
Cees van Ruiten © Marcelle Davidse

Kapelse PvdA-fractie stapt uit partij én uit raad

KAPELLE - De complete PvdA-fractie in Kapelle stapt op. De twee raadsleden, Joyce Bommer en Cees van Ruiten, kunnen zich niet vinden in de houding van het gewestelijk én landelijk bestuur van de partij.

Zij zeggen hun partijlidmaatschap op en leveren hun zetels in. Aanleiding voor de beslissing is de kwestie rond Bayram Erbisim. Het Zeeuwse PvdA-statenlid hoeft van het Zeeuwse partijbestuur geen verantwoording af te leggen voor uitspraken die hij eind augustus deed in het televisieprogramma Nieuwsuur. Daarin vergoeilijkte Erbisim volgens Bommer en Van Ruiten de zuiveringen en martelingen die in Turkije na de coup zonder enige rechtsgang plaatsvinden.

"Wel wordt er deze week zowel landelijk als in het Zeeuwse een ledenraadpleging gehouden waarin in algemene termen gesproken kan worden over de situatie in Turkije en de gevolgen voor Nederland, maar over de zaak-Erbisim wordt niet gesproken", aldus Bommer.

De Kapelse fractie had het gewestelijk bestuur juist gevraagd om de zaak-Erbisim op de agenda te zetten. Die gaf daaraan echter geen gehoor. Daardoor trekken Bommer en Van Ruiten nu hun conclusies.

"Vanuit diverse andere Zeeuwse fracties is er ook een beroep op het bestuur gedaan om een dergelijke verantwoording te organiseren, maar we liepen allemaal tegen dezelfde muur op. Dit is niet de PvdA waar wij voor gekozen hebben. Het zelfkritisch vermogen is tot een dieptepunt gedaald. Het gewestelijk bestuur loopt aan de hand van het landelijke bestuur. Ze schuiven hun grondbeginselen opzij en kiezen voor damage control om zo weinig mogelijk kiezers te verliezen. Waar staat deze partij nog voor?"

Treurig

De Kapelse fractieleden hadden verwacht dat de Zeeuwse statenfractie het vertrouwen in Erbisim op zou zeggen, of dat Erbisim uit zichzelf zou vertrekken. "Niets was minder waar. Er verschenen snel opgestelde formele verklaringen van de statenfractie en van de landelijke partijtop, die wij als een cosmetische reconstructie ervaren hebben."

Bob van Schuylenburg, gewestelijk voorzitter van de PvdA, zegt te betreuren dat het zo gelopen is. "We zijn een partij van internationale solidariteit die inzet op dialoog. En dan is het heel treurig dat het zo loopt. Want Joyce en Cees zijn heel sociale mensen die goed werk hebben verricht in Kapelle. Voor de zaak Erbisim verwijs ik naar de uiting die de Statenfractie heeft gedaan. Daarin staat dat we tegen de zuiveringen en martelingen in Turkije zijn."

Raadslid-af

Tijdens de eerstkomende gemeenteraadsvergadering van Kapelle, op 11 oktober, zullen Bommer en Van Ruiten hun vertrek als raadslid kenbaar maken. Na afloop van die vergadering zijn ze dan raadslid-af. Van Ruiten: "Daarna is het aan de PvdA wat ze met onze zetels doen. Wij gaan niet onder een andere naam door."

Volledig scherm
Joyce Bommer © Marcelle Davidse