Volledig scherm
Gemeentehuis Kapelle © Willem Staat

Kapelse politici staan alleen in protest tegen Zeeuws statenlid Erbisim

KAPELLE - Zeeuwse PvdA'ers zijn niet van plan het voorbeeld van de fractie in Kapelle te volgen. Die stapte op als protest tegen uitlatingen van statenlid Bayram Erbisim.

Erbisim vergoeilijkte in het programma Nieuwsuur de zuiveringen die in Turkije plaatsvonden na de mislukte coup op 15 juli dit jaar. De PvdA veroordeelt die zuiveringen, maar Erbisim hoeft geen verantwoording af te leggen voor zijn uitlatingen. In Kapelle hield de tweekoppige fractie het daarop voor gezien.

Op Tholen, in Terneuzen en Sluis overheerst het gevoel dat de Kapelse fractieleden Joyce Bommer en Cees van Ruiten te hard van stapel liepen en het gesprek aan hadden moeten gaan alvorens het vertrouwen op te zeggen in het Zeeuwse Statenlid. In andere Zeeuwse gemeenten wordt de kwestie Erbisim vooral gezien als een zaak van het hogere echelon: het gewestelijke en landelijke bestuur. Fractievoorzitter Wiert Omta van de Goese PvdA-fractie benadrukt dat de partij landelijk vooral discussie moet voeren over de worsteling van Turkse Nederlanders die klem lijken te zitten tussen twee culturen. Turkije-deskundige Erik-Jan Zürcher verwees daarnaar in de Nieuwsuur-uitzending waarin Erbisim zijn gewraakte uitspraken deed. De PvdA is de partij met de meeste Turks-Nederlandse politici. Zij zijn, aldus Zürcher, enerzijds vertegenwoordiger van de Turkse gemeenschap, anderzijds Nederlands politicus, voor een Nederlandse partij. Dat kan wringen.

Meer in de PZC van woensdag