Volledig scherm
Reinhilde en Walter Beeckmans: ,,Als je op vakantie bent, is die regen wel vervelend." © Marcelle Davidse

'Kamperland de natste plek? Dat hebben wij weer!'

KAMPERLAND - Het is tot nu toe het natste jaar sinds vele decennia. Kan het nu afgelopen zijn met de regen?

De regen striemt in haar gezicht. De druppels op haar bril belemmeren het zicht. De fietsster baant zich met moeite een weg richting Winkelcentrum Kamperland. Een foto voor de krant? Nu even niet. "Gaat het over het weer? Ik ben het zó beu, die regen", wil ze in het voorbijgaan wel kwijt.

Het is de dag voordat de (astronomische) zomer begint, maar niets doet daar maandag in Zeeland aan denken. Ook in Kamperland komt het met bakken uit de hemel. Urenlang. Aan het eind van de middag heeft het plaatselijke weerstation al meer dan zeventien millimeter gemeten.

Daarmee passeerde het de grens van 500 millimeter - dat komt neer op 500 liter water per vierkante meter - voor 2016 tot nu toe. Van de ruim twintig Zeeuwse stations die zijn aangesloten bij Het Weer Actueel registreerde Kamperland de meeste neerslag dit jaar, waarmee de Noord-Bevelandse kern de natste plek van de provincie kan worden genoemd.

'Dat hebben wij weer!'
De neerslaghoeveelheden binnen Zeeland variëren grofweg van 300 tot 500 millimeter. Het KNMI-station in Vlissingen zat gistermiddag om vijf uur op 417 millimeter. Daarmee werd 1979 gepasseerd als natste jaar - tot dusverre - sinds 1957. Westdorpe noteerde in 2016 al ruim 430 millimeter, het hoogste in twintig jaar.

"Kamperland de natste plek? Dat hebben wij weer!", zegt Rob van Hoeijen uit Zelhem, die bij de - overdekte - ingang van de plaatselijke Albert Heijn staat te wachten. Met zijn partner Berna Belt verblijft hij in een stacaravan van Roompot. "We zijn vrijdag gekomen en hebben zaterdag ook al regen meegemaakt. Dat weet je ook niet als je in december boekt."

Erg? Ach. Van Boeijen haalt zijn schouders op. "Natuurlijk hebben we liever dat het droog is, maar het hoeft nou ook weer geen dertig graden te zijn. Je wil toch iets van de omgeving zien. Het is de eerste keer dat we in Zeeland zijn. Het is een mooie omgeving, is onze indruk."

'Zonnetje is beter'
Oud-supermarktondernemer Gerard Clement - zijn zoon Gert-Jan bestiert nu de onderneming - bemant even de fruitkraam voor de winkel. Bessen, bramen en aardbeien glimmen en geuren je tegemoet.

Clement heeft weinig klachten over het weer. "Een zonnetje is natuurlijk beter, maar het is niet koud, alleen maar somber. En zondag hadden we een prachtdag. Die regen is goed voor de planten. Aan de klandizie merk je het wel. Die is toch minder dan vorig jaar. Maar de zomer moet nog beginnen. Wie weet blijft het nu wel tot september mooi weer."

Reinhilde en Walter Beeckmans uit Brecht (bij Antwerpen) verblijven op hun boot in Kortgene en doen ook hun boodschappen in Kamperland. Ze hebben het, eerlijk gezegd, onderhand wel gehad met het slechte weer. "Als je op vakantie bent, is het wel vervelend. Dan heeft het weinig zin om het Veerse Meer op te gaan. Dit is voor ons de derde en laatste week. De eerste week was gelukkig schitterend en vorige week hebben we ook twee mooie dagen gehad."

Hoopvol
Ze hebben één voordeel: thuis is niet ver weg. Dus als ze het even beu zijn, rijden ze naar Antwerpen. "Vorige week zijn we er nog een paar dagen geweest. Dan kun je even je was en plas doen."

Toch hebben ze niet het idee dat het weer extreem is. "Als het drie weken stikheet is, zeggen ze meteen dat het komt door de opwarming van de aarde. Maar als het, zoals nu, wat langer regent, wordt er ook gewezen naar de opwarming van de aarde."

Ze blijven hoopvol. "We denken altijd: we moeten het mooie weer nog krijgen. Het is ook nog maar juni. En we zijn hier niet in Zuid-Spanje. Je kunt je wel druk maken over het weer, er valt toch niets aan te doen."

Hoe dan ook, voor vandaag zijn de vooruitzichten beduidend gunstiger. In Kamperland wordt het 20 graden. De verwachte neerslag bedraagt slechts 0,1 millimeter.

Volledig scherm
Rob van Hoeijen en Berna Belt: "Kamperland de natste plek? Dat hebben wij weer!" © Marcelle Davidse
Volledig scherm
Gerard Clement: "Wie weet blijft het nu wel tot september mooi weer." © Marcelle Davidse