Volledig scherm
© Thinkstock

Kamp wijst ook nieuwe alternatieven voor hoogspanningsleiding af

DEN HAAG - Minister Henk Kamp van Economische Zaken wijst ook de laatste nieuwe alternatieven voor een nieuwe hoogspanningsleiding door Zeeland af. Ze zijn te duur en komen te laat.

De minister heeft dat de provincie en de Tweede Kamer laten weten. Wel doet hij één handreiking. Als de nieuwe leiding van Borssele tot aan Tilburg in zijn geheel is aangelegd (na 2020), wil hij samen met beheerder Tennet onderzoeken of een deel van de bestaande 380kV-lijn bij Krabbendijke ondergronds kan worden aangelegd.

Onrust

De nieuwe hoogspanningsleiding tussen Borssele en Rilland zorgt al jaren voor onrust. Bewoners, milieuorganisaties en lokale overheden twijfelen aan nut en noodzaak. Nadat eerder aangedragen alternatieven door Kamp waren afgeserveerd, schakelde de provincie adviesbureau D-Cision in. Dat bevestigde half april nut en noodzaak van een nieuwe stroomleiding. Toch vindt het bureau dat die anders kan worden aangelegd en presenteerde twee alternatieven. Die moeten voorkomen dat er (deels) een dubbele snelweg voor stroom door de provincie komt. Maar ook die alternatieven wijst Kamp af. Uitwerken van een nieuw tracé kost 2,5 jaar. Die tijd is er volgens Kamp niet, omdat de verbinding dan niet op tijd klaar is voor de aansluiting van de windparken voor de monding van de Westerschelde.

Alternatief

Daar komt bovenop dat een alternatief tracé tot wel 311 miljoen euro duurder is, stelt Kamp. De minister rekent voor dat het rijk tot wel 100 miljoen euro moet dokken als de windparken hun stroom niet kwijt kunnen.

De minister benadrukt in zijn brief dat hij tussen 2011 en 2016 veel heeft overlegd met bewoners, organisaties en bestuurders in Zeeland. Daaruit zijn vele kleine en een aantal grotere aanpassingen gedaan aan de plannen. Zo wordt een mast in de Oosterschelde geplaatst om te voorkomen dat de bestaande leiding dichter bij Krabbendijke zou moeten komen.

Inzage

Het definitieve plan voor de nieuwe hoogspanningsleiding wordt in het najaar ter inzage gelegd.