Volledig scherm
© Wikimedia Commons

Kamer wil snel passende oplossing voor kerncentrale Borssele

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het kabinet nog eens goed kijkt naar de situatie rondom de kwakkelende kerncentrale Borssele. Regeringspartij PvdA vindt dat het kabinet Zeeland nu geen recht doet. Coalitiegenoot VVD is milder en zegt dat 'in de communicatie tussen rijk, Delta en provincie kennelijk iets is misgegaan'.

Het Rijk steekt voorlopig geen geld in de kerncentrale Borssele, schreef minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag aan de Kamer. Hij wil wel laten onderzoeken of in de toekomst een financiële injectie op zijn plaats is, bijvoorbeeld als de stroomprijzen verder dalen. Kamp lijkt daarmee een streep te zetten door het reddingsplan dat energiebedrijf Delta en zijn aandeelhouders (provincie en gemeenten) hadden bedacht. Delta vreest nu dat netwerkbedrijf Enduris moet worden verkocht, waardoor nog eens 300 banen verdwijnen.

Jantje-van-leiden

Regeringspartij PvdA vindt dat het kabinet er zich met een jantje-van-leiden afmaakt. "De kerncentrale maakt wél verlies. Maar door een handig contractje wordt dat afgewenteld op Delta en daarmee op de aandeelhouders en dus de bevolking van Zeeland."

Vos deelt de analyse van de commissie Balkenende. Die vindt dat het rijk Zeeland niet met de kerncentrale kan laten zitten. Vos: "In de toon die het kabinet aanslaat kan ik mij niet vinden."

Broedende kip

Ook de VVD vindt dat de regering moet zoeken naar een oplossing. "Delta, provincie en rijk onderhandelen nog", weet VVD-Kamerlid André Bosman. "Een broedende kip moet je niet storen. Kennelijk is nog niet duidelijk genoeg dat als Delta het netwerkbedrijf moet verkopen er banen verloren gaan. Voor de zomer moet er duidelijkheid zijn."

Ook CDA en D66 pleiten voor een snelle oplossing. "Ik wil dat het kabinet echt snel scenario's gaat uitwerken", zegt Stientje van Veldhoven (D66). CDA-Kamerlid Agnes Mulder: "De kerncentrale kan niet alleen worden afgeschoven op provincie en gemeenten."

Dicht

Wat betreft GroenLinks en SP kan de centrale dicht. "Er mag nog één keer geld naar Borssele: om hem te nationaliseren en te sluiten", vindt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Eric Smaling (SP): "Vanwege verliesgevendheid mag hij eerder dicht."