Volledig scherm
Minister Henk Kamp van Economische Zaken. © ANP

Kamer: minister moet alternatieven nieuw stroomnet goed bekijken

DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat minister Henk Kamp van Economische Zaken serieus moet kijken naar de twee nieuwe alternatieven voor de aanleg van een hoogspanningsleiding door Zeeland.

De Kamer reageert desgevraagd op een artikel in deze krant. Daarin presenteert Jos Meeuwsen van adviesbureau D-Cision twee alternatieve oplossingen voor een nieuwe hoogspanningsleiding door Zeeland. Die kosten net zoveel en zijn net zo snel te realiseren als het plan van de minister. De provincie en de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal willen dat Kamp beide varianten serieus gaat meewegen. Dat vindt de Kamer ook.

VVD-Kamerlid André Bosman uit Middelburg spreekt over 'een plan dat goed klinkt', 'hoopvol is' en 'waar de minister goed naar moet kijken'. "De minister heeft eerder gezegd zienswijzen op zijn plannen serieus te bekijken. Ik neem aan dat hij dat doet."

Stientje van Veldhoven (D66) noemt het een interessant alternatief. "Ik kan me voorstellen dat de Zeeuwen strijden voor het openhouden van het landschap. Ik vind het alternatief er aantrekkelijk uitzien en vind dan ook dat de minister dit serieus moet meenemen in zijn besluitvorming. Kiest hij voor een ander plan, dan heeft hij wat uit te leggen."

Volgens Elbert Dijkgraaf (SGP) 'lijken de alternatieven een stuk beter dan het plan van de minister'. "Nieuw feit is dat de huidige 150 kV-verbinding vervangen moet worden. Dat wisten we nog niet. Als de nieuwe 150 kV-verbinding ondergronds aangelegd zou worden, met één zware 380-kV verbinding scheelt dat al een stuk verstoring van het landschap. We zullen de minister vragen deze alternatieven goed te bekijken. Hij moet van goeden huize komen om zijn eigen plan ongewijzigd door te zetten."

Dat vindt ook SP'er Eric Smaling. "De alternatieven moeten door de minister eerlijk op de inhoud beoordeeld worden. En niet zoals nu weggewoven door het gebruik van oneigenlijke argumenten."

Ook het CDA wil dat minister Kamp een oordeel geeft op het aangedragen alternatief. Jaco Geurts: "Het is belangrijk om de alternatieven serieus te beoordelen of te overwegen."