Volledig scherm
© DG

Kabeltaks kan slecht uitpakken voor gemeenten

MIDDELBURG - De Zeeuwse gemeenten lopen een financieel risico door de kabelbelasting die ze heffen bij energiebedrijf Delta en waterbedrijf Evides, waarschuwt minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken). 

Hulst was vorig jaar het eerste schaap en inmiddels zijn alle Zeeuwse gemeenten over de dam. Ze zijn precariobelasting gaan heffen op de kabels en leidingen van Delta en Evides. Een aantal gemeenten wil daarmee compenseren dat ze geen inkomsten meer hebben uit het dividend van Delta.

Omdat Delta en Evides de belasting in rekening brengen bij hun klanten, besloten de andere gemeenten het voorbeeld te volgen. Delta maakt namelijk geen onderscheid naar gemeente en dus zouden inwoners op kosten worden gejaagd voor een belastingheffing in een buurgemeente. Sluis, Veere en Noord-Beveland compenseren hun inwoners om die reden weer voor de 'onzinbelasting' op de kabels en leidingen.

Risico

De gemeenten die dat niet doen, kunnen in de problemen komen wanneer het Rijk de precariobelasting afschaft. Dat voornemen bestaat al lang, maar het is er nog niet van gekomen. "Bij afschaffing lopen de gemeenten een financieel risico", schrijft Plasterk aan de Tweede Kamer, "zeker als de opbrengst als structureel dekkingsmiddel wordt ingezet en de afschaffing niet gepaard gaat met een redelijke compensatieregeling of een ruime overgangstermijn."

Toezicht

Uit de brief van Plasterk blijkt verder dat tien van de 390 gemeenten in Nederland onder preventief toezicht zijn geplaatst vanwege hun financiële positie. Twee daarvan in Zeeland: Vlissingen en Middelburg.

Tien procent van de gemeenten heeft om de begroting sluitend te krijgen het onderhoudsbudget van gebouwen, wegen en bruggen verlaagd. Dat blijkt uit onderzoek van de provincies en het ministerie. In Zeeland heeft Middelburg het budget onderhoud wegen met 140.000 euro verlaagd, terwijl er al sprake was van achterstallig onderhoud.