Volledig scherm
De Vliethoeve. foto Ronald den Dekker

Juzt wil minder verloop van personeel in De Vliethoeve in Kortgene

KORTGENE - De kinderen in jeugdzorginstelling De Vliethoeve in Kortgene hebben rust en stabiliteit nodig. Dat zegt bestuurder Erwin Höppener van Juzt, waar De Vliethoeve een onderdeel van is. "Het is ons ultieme doel om het verloop van het personeel minder groot te maken, maar dat is moeilijk in deze tijden."

De Vliethoeve is een gesloten instelling waar kinderen met ernstige gedragsproblemen zitten. Een aantal personeelsleden stuurde onlangs een anonieme brandbrief naar de gemeente waarin zorgen werden geuit over de veiligheid van medewerkers en cliënten.

Er zijn de afgelopen tijd veel incidenten geweest, waaronder brandstichting, diefstal, vernielingen en bedreigingen. Ook de dorpsraad van Kortgene zegt dat er in het dorp veel incidenten zijn waar jongeren uit De Vliethoeve bij betrokken zijn.

Rust en stabiliteit
Volgens Höppener zijn de problemen bekend en wordt aan een oplossing gewerkt. Zo moeten de jongeren meer rust en stabiliteit krijgen, onder meer door het aantal wisselingen van personeel te beperken. "Doordat wij het met veel minder geld moeten doen, hebben we de afgelopen tijd al twee keer moeten reorganiseren", zegt Höppener. "Dat doen we over de volle breedte van onze organisatie, dus zoiets gaat gepaard met het verplaatsen van personeelsleden. Dat zorgt dat er enorm veel druk op de teams komt te staan."

Een formatieuitbreiding in Kortgene lijkt door de krimpende budgetten niet aan de orde. "Maar door creatief te zijn, willen we de situatie toch verbeteren", stelt de bestuurder. Juzt is daarover in gesprek met onder meer de gemeente, de inspectie en de politie.

Woensdagochtend is het bestuur van Juzt in gesprek gegaan met de medewerkers van De Vliethoeve. "Ik heb gezien dat het personeel, ondanks de problemen die er zijn, nog heel erg gemotiveerd is om er samen iets van te maken", zegt Höppener.