Volledig scherm
© Thinkstock

Justitie wil 1,3 miljoen euro vorderen van Middelburger wegens cocaïnesmokkel

MIDDELBURG - Een bedrag van iets meer dan 1,3 miljoen euro. Dat is het bedrag dat justitie van de 43-jarige Middelburger R. D. met de smokkel van cocaïne zou hebben verdiend.

En dus - omdat het crimineel geld is - moet dat worden ontnomen en uiteindelijk in de kassa van justitie worden gestort.

Of het dat bedrag ook inderdaad gaat worden is nog maar de vraag, want de rechtbank in Middelburg besliste dinsdag dat er nog een getuige moet worden gehoord. Volgens de raadsman van D. was dat bedrag gebaseerd op verklaringen van M. van L. uit Kapelle, die destijds als sjorder in de Vlissingse haven voor D. pakjes cocaïne uit een schip uit Equador ophaalde. Van L. kreeg daarvoor riant betaald.

Onkosten

In 2010 werd hij voor het bezit van een pakje met bijna elf kilo zuivere cocaïne veroordeeld tot vier jaar cel. De vrouw van de Kapellenaar zou volgens de raadsman kunnen verklaren over de onkosten. Zij zou door de politie onder druk zou zijn gezet om forse bedragen te noemen en de onkosten waren daarbij onvermeld gebleven. Onkosten kunnen, in tegenstelling tot investeringen, in mindering worden gebracht van de ontnemingvordering. Het gevraagde bedrag klopte dus niet.

Volgens de verklaringen van Van L. was D. betrokken geweest bij zeker vier transporten. D. werd in 2014 door de Middelburgse rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel. Het Hof in Den Bosch maakte daar vier jaar van. In 2001 werd D. ook al veroordeeld voor drugsdelicten. Toen kreeg hij in hoger beroep voor het ronselen van drugskoeriers zeven jaar cel opgelegd.

Wanneer de rechtbank de ontnemingzaak verder behandeld wordt, is nog niet bekend.