Volledig scherm
Een JSF-straaljager na de landing op de vliegbasis in Leeuwarden © anp

JSF vliegt dinsdag over Middelburg en Neeltje Jans

Met een ijzingwekkende vaart scheert de Joint Strike Fighter (F-35) dinsdag alsnog over Zeeland. Tussen 15.42 uur en 15.56 uur zal de JSF over de Bevelanden, Walcheren en Schouwen-Duiveland vliegen. 

Niet meer dan een minuut of acht zal de opvolger van de F16 in Zeeuws luchtruim te zien zijn. Althans, als het niet bewolkt is. De rondvlucht die de JSF vorige week donderdag boven Nederland zou maken ging niet door vanwege laaghangende bewolking. De JSF maakt dinsdag een rondvlucht langs typisch Nederlandse bezienswaardigheden, zoals Neeltje Jans en de molens van Kinderdijk. Boven al die plekken wordt het gevechtstoestel gefotografeerd vanuit een meevliegende F-16.

Het toestel vliegt relatief langzaam en laag (op 400 meter hoogte). De geplande route is anders dan die van vorige week. Om 15.42 uur raast de F35 over Woensdrecht. Vijf minuten later zit het toestel al boven Middelburg waarna hij richting de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug draait. Het is voorbij voor je er erg in hebt, want om 15.56 uur raast de JSF al over Kinderdijk.

Route

De route die de F-35 aflegt is iets gewijzigd. Het toestel vertrekt om 14.19 uur vanaf vliegbasis Leeuwarden. Daarna vliegt het toestel onder meer over Groningen, Nijmegen, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Even voor halfvijf keert het toestel terug op de vliegbasis bij de Friese hoofdstad.

Vertrekken
Sinds vorige maand zijn er twee JSF's in ons land. Ze vertrekken over minder dan twee weken weer richting de Verenigde Staten. De eerste JSF-straaljager moet in 2019 definitief naar Nederland komen. Het kabinet wil er in totaal 37 aanschaffen.

De Koninklijke luchtmacht roept spotters via Twitter op om hun foto's van de 'rondtoerende' JSF, of F-35 zoals het toestel heet, te posten met de hashtag #F35naarNL.