Volledig scherm
Joannathan Duinkerke en wethouder Derk Alssema maakten samen een tochtje van dik dertig kilometer op de racefiets; gemiddelde snelheid 26,7 kilometer per uur. © Marcelle Davidse

'Joannathan is een voorbeeld van wat je met sporten kunt bereiken'

GOES - Joannathan Duinkerke uit Goes hard kan fietsen, dat is inmiddels genoegzaam bekend. Wethouder Derk Alssema ondervond het donderdag nog eens aan den lijve.

Voorafgaand aan een officiële felicitatie van de gemeente Goes wegens de wereldtitel voor ID-renners (sporters met een verstandelijke beperking) die Duinkerke deze maand in Tsjechië in de wacht sleepte, fietsten de heren samen 'even' dik dertig kilometer. "Hij heeft een betere conditie dan ik", zei Duinkerke. "Die nuchterheid, dan vind ik nou één van zijn mooiste eigenschappen", reageerde Alssema.

T-shirt

Hij had een klein 'yesmomentje' toen hij op 13 juni zag dat Duinkerke wereldkampioen was geworden. "Een topprestatie, je bent een mooi voorbeeld voor Goesenaren wat sporten en bewegen je kan brengen", zei Alssema. Volgens hem is Duinkerke een 'echte sporter'. "Je hebt discipline, je traint veel en je wint veel." Hij overhandigde de renner het eerste exemplaar van een T-shirt met de tekst 'Goes Talent' en een bos bloemen. Duinkerke zelf bleef er - inderdaad - nuchter onder. "Maar het is wel heel gaaf dat jullie dit doen."