Volledig scherm
Jeroen van Setten kijkt uit naar betere tijden. „Het lijkt me heerlijk om te werken en een normaal leven te leiden.” © Marcelle Davidse

Jeroen hoopt op een nieuwe nier: zijn vrienden helpen

Jeroen heeft geen nieren. Nóg niet. Vrienden houden een actie om een dure behandeling te betalen.

Jeroen van Setten (29) uit 's-Gravenpolder moet drie keer per week vier uur dialyseren in het ziekenhuis. Hij is geboren met nierfalen en drie transplantaties mislukten: elke keer stootte zijn lichaam de donornier af. Inmiddels heeft zijn lichaam antistoffen opgebouwd tegen alle donornieren.

Door het dialyseren overleeft Jeroen, maar veel meer ook niet. En dat wil hij niet meer. "Ik wil werken, zodat mijn vrouw Corma ook een paar dagen per week bij ons dochtertje Mirre kan zijn. Leuke dingen doen, me niet altijd moe voelen of pijn hebben. Ik wil niet altijd een zieke echtgenoot en vader zijn."

Hoop

Sinds kort is er weer reden tot hoop. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ontwikkelde een nieuwe behandeling, die ervoor zorgt dat er na een niertransplantatie geen antistoffen worden opgebouwd en het lichaam de nier dan dus niet afstoot. Zes mensen kregen de behandeling, alle zes met positief resultaat. Dat wil Jeroen ook. Maar de verzekering vergoedt de behandeling van 180.000 euro niet.

Facebook

Familieleden, vrienden en kennissen startten daarom de crowdfundingsactie 'Een nier voor Jeroen'. Met acties en giften hopen ze dit bedrag voor hun zieke vriend in te zamelen, zodat Jeroen weer normaal kan leven. De Facebookpagina kreeg in vier dagen ruim 3000 likes, de website eenniervoorjeroen.nl is tienduizenden keren bezocht.

Zijn situatie is nu min of meer dragelijk. "Je kunt je ziekte zo groot maken als je wilt, ik probeer te kijken naar de dingen die ik nog wel kan. Maar ik kijk ontzettend uit naar betere tijden. Dan zou ik bijvoorbeeld onderwijsassistent kunnen worden. Het lijkt me heerlijk om te werken en een normaal, burgerlijk leven te kunnen leiden."

www.niervoorjeroen.nl