Volledig scherm
Oscar Prinsen van de Biechterette © Ruben Oreel

'Je kunt een ander niet helpen met jouw Waarheid'

Hij neemt de biecht af in de etalage van een voormalige beddenwinkel in Vlissingen. Zaterdag zit Oscar Prinsen zelf in de biechtstoel, in de PZC-serie Portretten.

"Je eigen weg kiezen, daar zijn we in doorgeschoten.'' Oscar Prinsen mag graag verwarring zaaien. Zijn installaties, zoals de rijdende biechtstoel, zijn een trigger. "Mensen kijken: wat is dat? Het valt op. Dan wenk ik: kom maar, ervaar het maar. Ik heb een bordje voor het raam gehangen: open/dicht. Als ik open ben, kunnen mensen aankloppen voor een goed gesprek."

'Loslopende mensen'
Als projectleider van het Instituut voor de Loslopende Mens biedt de import-Vlissinger een podium aan 'loslopende mensen'. "Allemaal zijn ze op zoek naar houvast in het leven, op zichzelf teruggeworpen omdat kerken leeglopen, families uiteenvallen en er geen zuilen meer zijn waarbinnen je je geborgen kunt voelen. Vroeger waren er allemaal clubjes met hun eigen verenigingen. Allemaal verschillende werelden, maar binnen die wereld was je wel samen. Toen kwam de ontzuiling en de individualisering en nu loopt iedereen in zijn eigen zuiltje rond. En raakt uiteindelijk de weg kwijt."

Zelf heeft hij ook de waarheid niet in pacht. "Je kunt een ander niet helpen met jouw Waarheid."

Zaterdag in de PZC: portret van Oscar Prinsen, geëngageerd kunstenaar.