Volledig scherm
Jules Deelder en Bas van Lier.

Jazz die je vogelvrij maakt en laat vliegen

Wat als de nacht niet voor slapen bedoeld is? Als je leeft in een omgekeerd ritme? Heb je dan nog vrienden, en wat doe je samen met hen? Heb je dan een leven? En wat voor leven? Allemaal vragen die je zou kunnen stellen aan Jules Deelder. Zijn bijnaam (van ooit) luidt niet voor niets: nachtburgemeester van Rotterdam.

Wat: Deeldeliers

Waar: Café Ut Babbelaertje, Middelburg

Wanneer: zaterdag 18 juni, 21.30 uur

Natuurlijk denk je onvermijdelijk aan cafés, bier, en ook aan jazz. Dé muziek met een donker kantje, maar ook met tomeloze energie. Met nooit meer stoppen. En met tegelijkertijd weten dat het allemaal al voorbij is. Melancholieke power. Opgeklopte moed en weggemoffelde wanhoop. Jules Deelder heeft heel zijn (nacht)leven al iets gehad met jazz. Heeft dus een mega-verzameling vinyl.In 2012 resulteerde die liefde in een film, De Deeldeliers. Daarin een nachtelijke sessie in de befaamde Bullet Sound Studios, een opname die laat zien hoe Deelder de gastheer is van binnendruppelende muzikanten die ook zijn (nacht)vrienden zijn. Grote namen als Hans Dulfer en Boris van der Lek. Het wordt een langgerekte opwindende muzikale eruptie, met Jules Deelder als drummer, zanger en comedian en met Bas van Lier als toetsenist.

Nu is er de Deeldeliers-tournee die deze magische nacht telkens opnieuw laat herleven. Met nog altijd Jules Deelder en Bas van Lier als het opgejaagd kloppende dubbelhart. Een tournee die al drie jaar 'onafgebroken' duurt en nu Middelburg aandoet, in café Ut Babbelaertje. Met jazz die wil swingen en nijpen. Die net als in de speedgedichten van Deelder wil zoeken naar dat éne moment dat je je vogelvrij voelt en al je dromend kunt vliegen.

Deelder zingt en draagt voor, daagt uit, bluft en redeneert. Of hij verzinkt in de muziek, achter de snaredrum, met zijn brushes. Samen met onder anderen groove-slagwerker Erik Kooger, klaag- en juichsaxofonist Boris van der Lek en de onnavolgbaar Hammondorgelende Bas van Lier. Dat maak je zelden zo mee.