Volledig scherm
Fred en Pierre van der Weijde © Ruben Oreel

Jarige tweeling (90): 'We gaan voor de honderd!'

VLISSINGEN - Fred en Pierre van der Weijde uit Vlissingen vieren vandaag (donderdag) hun negentigste verjaardag. Dat beide helften van een tweeling die leeftijd bereiken, is behoorlijk bijzonder.

De eeneiige tweelingbroers lopen nog rechtop, wonen zelfstandig en hun rijbewijs is pas weer voor vijf jaar verlengd. "Ik denk dat we het goede lot hebben getrokken bij de gezondheidsloterij", zegt Fred lachend.

De twee zijn geboren en getogen in Vlissingen en zijn na hun opleiding allebei een eigen kant op gegaan. Pierre zocht zijn geluk in de zeevaart als stuurman en loods en bleef in Vlissingen wonen. Fred werd directeur Openbare Werken bij de gemeente Prinsenbeek en verhuisde uiteindelijk naar Breda. En ondanks dat hij daar al bijna zestig jaar woont, is het Vlissingse accent er ook bij hem nooit uit gegaan.

Ademen

Op de artrose en het verslechterde gehoor na, mankeert er weinig aan de gezondheid. "Ik voel me geen negentig", zegt Pierre. Hoe het kan dat ze nog zo helder en vitaal zijn, weten ze zelf ook niet. "Je moet gewoon door blijven ademen, hè", grapt Fred. "Ik drink nog iedere avond een wijntje."

De tweeling is wel altijd fanatiek geweest met sport. Fred heeft tot zijn 84e getennist - "Ik liet ze nog iedere hoek van het veld zien" - en Pierre deed tot twee jaar geleden aan tafeltennis. Maar het is vooral een beetje geluk hebben in de 'gezondheidsloterij', denken ze.

Wat de vrouwen betreft zijn de twee allebei goed terecht gekomen. Beide mannen zijn al ruim zestig jaar getrouwd. Ze wonen met hun echtgenotes in een eigen woning. En zolang het nog zelfstandig lukt, willen ze liever niet naar een verzorgingshuis. Bovendien houdt het ze bezig. "We hebben het nog steeds druk hoor. De krant lezen, tv kijken, van alles repareren", somt Fred op. "Ja, en mijn vrouw verzorgen, het huishouden doen en repeteren met het koor", vult Pierre aan.

Lees het hele verhaal in de krant van donderdag.

 1. Britt Dekker beschuldigt jury kookshow van cokegebruik: ‘Oh nee, toch poedersuiker’

  Britt Dekker beschul­digt jury kookshow van cokege­bruik: ‘Oh nee, toch poedersui­ker’

  Britt Dekker heeft vanochtend met haar uitspraken in de 538 Ochtendshow van Frank Dane voor flink wat verwarring gezorgd. Ze vertelde dat ze twee juryleden van het programma Superstar Chef coke had zien gebruiken op het toilet. Toen die uitspraken opgepakt werden door landelijke media, trok ze haar keutel weer in. ‘Het was waarschijnlijk poedersuiker of bakmeel ofzo’, schrijft ze in haar Instagram-stories.
 2. Greta Thunberg springt op klimaattop uit haar vel tegen wereldleiders: ‘Hoe durven jullie’
  update

  Greta Thunberg springt op klimaattop uit haar vel tegen wereldlei­ders: ‘Hoe durven jullie’

  Een zichtbaar boze en emotionele Greta Thunberg heeft maandag op de VN-klimaattop in New York de wereldleiders berispt. Zij beschuldigde hen van het verraden van haar generatie door de uitstoot van broeikassen niet aan te pakken. ,,Hoe durven jullie’’, brieste de Zweedse tiener, die het wereldwijde gezicht is geworden van de groeiende jeugdbeweging tegen het gebrek aan actie voor het klimaat.