Volledig scherm

Jarige kering wijst op waterveiligheid

BURGH - We hebben geen idee meer van het water. Als we niks aan de dijken doen, dan is het grootste deel van Nederland binnen tien jaar onder water verdwenen. Dat geldt zeker ook voor Zeeland. Rijkswaterstaat grijpt de viering van dertig jaar Oosterscheldekering aan om Zeeuwen en alle andere Nederlanders te wijzen op het gevaar van de zee.

Eric van der Weegen is als omgevingsmanager van Rijkswaterstaat nauw betrokken bij het feest op en rond de kering, dat vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober met publieksdagen wordt gevierd. Hij begrijpt dat er tegen de cijfers met vele nullen wordt aangehikt, als het over de kering gaat. Alleen de bouw tussen 1978 en 1986 kostte al 2,5 miljard euro. Jaarlijks gaat er nog eens 10 tot 18 miljoen euro op aan onderhoud van de schuiven, de pijlers en de fundering. ,,Maar'', zegt hij, ,,als we dat geld niet daarvoor over hebben, als we niks of minder doen aan onze verdediging tegen het water, wat kost het dan als het fout gaat?''

In zijn beleving wordt de Oosterscheldekering met het oog op de klimaatverandering alleen maar belangrijker. Daarom wordt er tijdens de jubileumviering volgende week veel nadruk gelegd op 'waterveiligheid'. Wat moet je doen als het water tot de dakgoot stijgt: die vraag wordt dan in het Topshuis op Neeltje Jans beantwoord.