Volledig scherm
© ThinkStock

Japanse hop en rooibosthee in Kapitein Rooijboschbier

TERNEUZEN - Kapitein Rooijbosch, de creatie van Maikel Harte krijgt een eigen bier.

Zaterdag gaat het eerste vat Yokohama IPA open.

Yokohama

Maar weinig Zeeuws-Vlamingen kennen het lied niet waarin verteld wordt hoe de kapitein uit Zaamslagveer naamgever werd van de Japanse stad Yokohama.

Brouwerij De Halve Maan in Hulst heeft een bier gebrouwen, gebaseerd op die andere beroemde fictieve Zeeuws-Vlaamse kapitein. Zaterdag en zondag wordt het eerste vat Yokohama IPA aangeslagen tijdens Proefmenu. Een culinair evenement aan het Tuinpad in Oud-Terneuzen waar behalve het Kapitein Rooijbosch- bier ook allerlei andere hapjes geproefd kunnen worden. 

Onsterfelijk 

"Het is geen grap, het is echt serieus", verzekert Maikel Harte die zegt nooit had durven denken dat zijn lied zo onsterfelijk bleek. "Ik vind het echt leuk dat het van de Kauter tot de visserijfeesten in Bresjes nog wordt gezongen. Brouwer John Vermeersen van De Halve Maan wilde áls hij zo'n bier ging brouwen er ook echt iets bijzonders van maken. De hop komt echt uit Japan."

Hoe het smaakt is nog het geheim van de brouwer. Zelfs Maikel Harte weet het niet. "Nee, ik heb het nog niet geproefd", zegt Harte. "Maar als het niet lekker is gaat het niet 'Over de Schelde' maar gaat ie ín de Schelde."