Volledig scherm
Johan Kars is ook dit jaar weer welkom in Terneuzen. Hij staat met zijn botsauto's voor de deur van het gemeentehuis. © Ronald den Dekker

Jantje Smit als wapen tegen vervelend publiek

TERNEUZEN - Johan Adriaan Kars, Poes in de kermiswereld, is er op de kermis in Terneuzen weer gewoon bij met zijn autoscooters. Botsauto's horen er bij, net als suikerspinnen, draaimolens en oliebollen.

Hoewel een beetje kermis eigenlijk niet zonder botsauto's kan, kozen Middelburg en Vlissingen er de laatste jaren toch voor het zonder autoscooters te stellen. Reden: zonder de ruzieachtige sfeer die vaak rond de botsauto's hangt wordt de kermis weer gezellig.

Geld

Jan Boots is directeur van de Nederlandse Kermisbond. Volgens hem is het beleid van de twee Walcherse steden niet een signaal van een nieuwe trend bij gemeenten. Het zijn eerder uitzonderingen. "Vlissingen en Middelburg zijn nét de gemeenten die er uitspringen in Nederland. Het is geen landelijke tendens. Ze komen met het argument dat het overlast veroorzaakt, maar volgens ons is het eerder uit financieel oogpunt dat ze de botsauto's weigeren. Het brengt te weinig op. Wij gaan bij Middelburg en Vlissingen opnieuw een verzoek indienen om botsauto's toe te staan." Volgens Boots gaat het wel 'incidenteel' mis bij de botsauto's. Het zegt volgens hem meer over het karakter van de exploitant. "Hij moet tijdig ingrijpen. Dat zie je wel in Zaandam. Als je daar niks aan doet is het op den duur niet meer beheersbaar. We moeten zelf zorgen dat de sfeer goed blijft. Dat het leuk is voor jong en oud."

Daarnaast moet volgens Boots de exploitant zorgen voor de juiste muziek. Boots' ervaring is dat de sfeer beter blijft als er geen harde dance en techno wordt gedraaid. "De juiste muziek is één van de geheimen van de kermis."

Botsauto-exploitant Kars weet als geen ander hoe belangrijk de muziek is. Vervelend publiek is snel weg als hij Nederlandstalige muziek gaat draaien. "De ondernemer moet zelf ook opletten. Als er één vervelend is dan spreek ik hem er persoonlijk op aan door de microfoon. 'wil die jongen met die rode trui zich gedragen? Ik ga ook jouw Suikerfeest niet verpesten', werkt prima want dat vinden ze vervelend. Je moet geen ruzie gaan maken. Maar ook geen boks geven als ze stout zijn." Kars vermoedt dat geld een voorname rol speelt bij de keuze om een kermis zonder botsauto's neer te zetten. "Het is een simpel rekensommetje. Op de 450 vierkante meter die ik inneem kunnen drie attracties staan. Dat levert veel meer op voor een gemeente."

Familiekermis

Volgens Mirjam Jongejan, persvoorlichter va de gemeente Vlissingen speelde geld geen rol bij Vlissingen. "Wij hebben gewoon de keuze gemaakt voor een familiekermis en botsauto's passen daar minder in. We willen een kermis voor gezinnen. Botsauto's is meer iets voor tieners. En we hebben toch ook een hartstikke leuke kermis gehad zonder botsauto's?"

Politiewoordvoerder Mireille Aalders kan geen cijfers geven waaruit blijkt dat het bij de botsauto's vaker uit de hand loopt dan elders. "Het Informatie Knooppunt Politie registreert dat soort gegevens niet. Of iets op de kermis speelde, of bij welke attractie is niet terug te vinden." De indruk dat rond de autoscooters een ruzieachtige sfeer hangt, kunnen Middelburg en Vlissingen niet met politiecijfers hardmaken. "Sfeer kun je niet meten", antwoordt woordvoerder Jongejan.

Muziek

Wim de Maat vervult in de gemeente Terneuzen tijdens de kermis de rol van marktmeester. Hij reist het hele jaar kermissen af op zoek naar attracties voor Terneuzen. Een kermis zonder botsauto's kwam niet bij hem op. De problemen die Middelburg en Vlissingen zeggen te ervaren, herkent hij niet. "Hier speelt dat niet. De laatste jaren heb ik eigenlijk niks vernomen van problemen daar en we hebben goede afspraken met de politie. Als het nodig is, zijn ze er zo, ze zitten vlakbij." Ook kermiskenner De Maat kent het geheim van de kermis. "Het soort muziek maakt heel veel uit. Je moet niet de hele tijd house en hiphop draaien. Als je Jantje Smit draait gaan de vervelende gasten vanzelf wel weg. Dat vinden ze niet leuk."