Volledig scherm
Jan van Puyvelde in 2004 © Camile Schelstraete

Jan van Puyvelde: tam konijn of toch eerder een sluwe vos?

Hij noemde zichzelf in een interview enkele jaren geleden 'een tam konijn dat vecht als een leeuw'. In het Land van Hulst zullen velen Jan van Puyvelde momenteel eerder bestempelen als een sluwe vos.

De voorzitter van gemeenschapshuis De Warande in Sint Jansteen en activiteitencentrum Den Dullaert in Hulst, waarvan hij - saillant detail - ook directeur is en de man achter de politieke partij Hulst Anders staat nogal ter discussie.

Van Puyvelde (55) houdt er best een bijzondere wijze van besturen op na. Het pluche van de voorzittersstoel van Den Dullaert en De Warande zit Van Puyvelde blijkbaar zo lekker dat hij de statuten zodanig veranderde dat hij er tot ver na zijn pensioen op kan blijven zitten. Klachten van gebruikers van De Warande en Den Dullaert worden stelselmatig weggewuifd. Het instellen van een gebruikersraad en inzage in de jaarrekeningen van Den Dullaert, een met gemeenschapsgeld gefundeerde stichting, weigert hij. Men zou denken dat Van Puyvelde beter zou moeten weten, aangezien hij na de broederschool in Sint Niklaas bestuurskunde studeerde in Gent. Of misschien hebben ze in België andere opvattingen over de invulling en uitvoering van dat ambt. Het lukte hem in ieder geval in hetzelfde jaar dat hij verkozen werd als voorzitter van Den Dullaert, door hetzelfde bestuur (waar hij dus voorzitter van is) ook benoemd te worden tot directeur. Het bestuur vond een openbare sollicitatie niet nodig.

Hulst Anders

Ook de politiek is Van Puyvelde bepaald niet vreemd. Hij zetelde begin jaren tachtig al in de gemeenteraad van Sint-Gillis-Waas (waar hij geboren en getogen is) voor de oppositiepartij Gemeentebelangen en was toen het jongste raadslid. In 2014 probeerde hij met zijn partij Hulst Anders in de gemeenteraad van Hulst te komen, dat lukte met één zetel, maar de lijsttrekker zelf kon niet plaatsnemen op het Hulster gemeentepluche. Hij woont namelijk niet in Hulst en zijn kiezers wachten nu al twee jaar tot hij eindelijk zijn belofte eens inlost om over de grens te komen wonen. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn, aangezien hele hordes Belgen de laatste jaren wél een huis vonden in Hulst. In plaats daarvan, stuurt Van Puyvelde zijn kat, raadslid Theo Rombout, die, zoals het dier, ook zijn tong verloren lijkt te hebben. Hulst Anders doet zijn naam eer aan. Ze doen het zeker 'anders', ze doen namelijk eigenlijk niets, behalve zitten en zwijgen.