Volledig scherm
Je zou het niet zeggen, maar Tim Saman (links) en Christophe Claessens van café Benelux gaan Oranje missen. © Camile Schelstraete

Jammer dat Olland er niet bij is

KOEWACHT - Een tip aan alle fans van het Nederlands Elftal. Vermijd de komende weken Koewacht. Wie de grens tussen Koewacht (Nederland) en De Koewacht (België) passeert, krijgt het direct als een baksteen in zijn gezicht gesmeten. Hier start het EK. Aan de achterkant: Hier eindigt het EK. Het spandoek is gespannen tussen een lantaarnpaal en café Benelux, dat precies óp de grens ligt. Drie Belgische vlaggen wapperen fier aan de gevel van de kroeg. Er hangt ook een rood-wit-blauwe. Daar komt maar weinig wind onder. Dat is ook lastig, als 'ie halfstok hangt.

Het zijn plagerijen van de uitbaters van een café waarvan wij Nederlanders zeggen: 'typisch een Bels café'. Benelux opent om 15.00 uur en het is er direct vollebak. De vaste gasten zoeken hun natuurlijke habitat op: de toog. De barvrouw hoeft niet te vragen wat de mensen willen drinken. Ze opent direct een ijskoude Jupiler als een man binnenloopt. Om 15.15 uur zit het café al driekwart vol. Op woensdagmiddag. Typisch Bels.

Harmonie

Het rasechte dorpscafé is sinds vier jaar het domein van Tim Saman en Christophe Claessens. Je zou het niet geloven, maar ze gaan Oranje missen op het EK. Vlamingen en Ollanders drinken al jarenlang in harmonie hun pinten in Benelux. De kroeg is dan wel vol gehangen met Belgische vlaggen, Radio 538 klinkt door de speakers. ,,De helft van onze gasten is Nederlander", vertelt Tim terwijl hij een blonde Leffe tapt. ,,Tijdens het WK twee jaar geleden was de helft van het café oranje, de andere helft rood. Het is spijtig dat Nederland er niet bij is. Dat zijn voor ons drie wedstrijden minder. Maar het is terecht dat ze niet geplaatst zijn. Dat heb ik van horen zeggen, want ik volg voetbal niet."

Lees het hele verhaal in de krant van vrijdag 10 juni.