Volledig scherm
Aanvang van de tocht © Jo Dingemanse

Jaarlijkse herdenkingsweek Slag om de Schelde

MIDDELBURG - De Slag om de Schelde wordt dit jaar voor het eerst een week lang herdacht, van 27 oktober tot 3 november.

Daarnaast blijft één keer in de vijf jaar de grote herdenking. De eerstvolgende is in 2019 als het 75 jaar geleden is dat het grootste deel van Zeeland werd bevrijd. De eerste grootschalige herdenking vond plaats in 2014. Dat was het gevolg van een besluit van Provinciale Staten in 2012, om elke vijf jaar een herdenking te organiseren.

Net als in 2014 krijgt het Bevrijdingsmuseum Zeeland in 2019 de coördinatie in handen. Er wordt samengewerkt met de gemeenten Middelburg, Vlissingen, Veere en Bergen op Zoom, de landmacht, de luchtmacht, de marine, andere Zeeuwse oorlogsmusea en plaatselijke bevrijdingscomités. De provincie verwacht net als in 2014 ongeveer 10.000 euro kwijt te zijn aan de organisatiekosten.

In samenwerking met de Canadese ambassade wordt voortaan ook een herdenkingsweek georganiseerd. Op zaterdag 29 oktober vindt de herdenking van de Slag om de Schelde in Zeeland plaats, een dag later in Bergen op Zoom. Op de zaterdagavond zal ook een lezing worden georganiseerd. De bedoeling is veel jongeren bij de herdenking te betrekken, onder meer door samenwerking met onderwijsinstellingen.