Volledig scherm
© Thinkstock

Jaarlijks honderd hennepplantages ontmanteld

MIDDELBURG - De Zeeuwse politie krijgt jaarlijks via allerlei kanalen zo'n driehonderd tips over hennepkwekerijen binnen.

Elke tip, aldus rechercheur Peter Groenewegen, wordt serieus genomen. ,,Elke tip trekken we na. Dat gebeurt door specialisten met grote kennis van de hennepmaterie. Ze doen grondig onderzoek en zorgen er ook voor dat alle mogelijke sporen veilig worden gesteld zodat die vergeleken kunnen worden met andere onderzoeken." Als blijkt dat een kwekerij op een plaats zit die gevaar oplevert, dan volgt direct actie. ,,Want je kunt het niet maken in een woonwijk een kwekerij te laten zitten. Dat levert veel te veel risico op. Denk aan brandgevaar en waterschade", zegt de hennepcoördinator van de Zeeuwse politie.

Die driehonderd tips zorgen ervoor dat jaarlijks zo'n honderd kwekerijen in Zeeland worden opgerold. ,,Dat aantal is min of meer stabiel. Net als het aantal tips." Hij bezweert dat een tip niet direct leidt tot een inval. ,,We controleren altijd of er een kwekerij kan zitten." Dat gebeurt soms door de hulp van de Delta in te roepen waarna wordt onderzocht of er opvallend veel stroom wordt gebruikt. Maar het kan ook zijn dat agenten op basis van eigen waarnemingen tot de slotsom komen dat er voldoende redenen zijn om binnen te vallen.

Groenewegen ziet momenteel wel een verschuiving van kwekerijen van sociale huurwoningen naar particuliere woningen. Ook valt hem op dat hij steeds meer kwekerijen aantreft in loodsen en schuren. Als het om particuliere woningen gaat, betreft het vooral huizen die worden verhuurd en de verhuurder onvoldoende waarborgen heeft ingebouwd. ,,Dan is in het huurcontract bijvoorbeeld niet geregeld dat de verhuurder altijd zijn woning mag controleren." Hij kent situaties waarbij woningen bijna compleet zijn vernield door kwekers. En situaties waarbij een eigenaar de grootst mogelijke moeite moet doen te bewijzen dat hij niet geprofiteerd heeft van de hennepteelt in zijn verhuurde woning. Hij raadt iedereen aan die een woning verhuurt, voldoende waarborgen in te bouwen. ,,En niet direct bezwijken voor een aanlokkelijk huurbedrag. Want dan kan je wel eens van een koude kermis thuiskomen."

Het aantal kwekerijen in huurwoningen daalt volgens hem omdat de Zeeuwse gemeenten een heel duidelijk beleid voeren. Na de vondst volgt vaak en sluiting van drie maanden. De woningbouwcorporaties zeggen na zo'n vondst ook vaak de huur op en geven de naam van de huurder door aan alle andere Zeeuwse sociale verhuurders. Die huurder kan dan drie tot vijf jaar niet meer in Zeeland en Bergen op Zoom terecht bij een woningbouwvereniging. Groenewegen: ,,Besef dus goed waar je aan begint als je je inlaat met hennepkwekers."

Districtschef Ronald Weydema stelt zelfs dat je, als je je eenmaal inlaat met drugsbendes, niet meer los komt. ,,Dan blijven ze je gebruiken met alle risico's van dien."

Om de wereld van de softdrugsbendes te verstoren wordt intensief gespeurd naar stekkenkwekerijen. ,,Als je die sluit, kunnen criminelen moeilijker aan plantjes komen." Dat beleid werpt zijn vruchten af. ,,Niet voor niets is de prijs van een stekje in ruim een jaar tijd gestegen van 1,75 euro naar meer dan 7 euro." Ook ziet hij dat er steeds meer softdrugs uit landen als Spanje en Polen komt. ,,Het wordt hier gewoon te moeilijk en te risicovol voor hen."

Vorig jaar hebben Openbaar Ministerie en de politie ook alle growshops in Zeeuws-Vlaanderen gesloten. Volgens de rechtbank is in twee gevallen dan niet terecht maar het OM is in beide gevallen in cassatie gegaan. Ook wordt volgens Groenewegen er alles aan gedaan om de zogenoemde facilitators, zoals criminele elektriciens en kwekerijbouwers, aan te pakken.

Hij is ook erg te spreken over de samenwerking met gemeenten en belastingdienst. Recent had bijvoorbeeld de gemeente Reimerswaal het vermoeden dat er iets niet in orde was op een bedrijventerrein bij Krabbendijke. ,,Daar zou een mogelijke growshop zitten. We zijn daar gaan kijken en het bleek in orde." Die tip maakt onderdeel uit van de integrale aanpak waarbij meerdere overheidsdiensten samenwerken om de criminaliteit een halt toe te roepen. ,,We delen onze gegevens om een maximaal resultaat te bereiken. Dat kan ertoe leiden dat panden worden gesloten, uitkeringen worden beëindigd, er forse navorderingen komen van de belastingdienst. Je bent er niet met alleen een straf van de rechtbank. De gevolgen zijn veel ingrijpender."