Volledig scherm
Jaap Albregts

Jaap Albregtse adviseert vissers in Liberia

BRESKENS - Opbeurend zijn de verhalen niet die oud-visser Jaap Albregtse (67) uit Breskens vertelt over de visserij in Liberia. In het land dat jarenlang verscheurd was door een burgeroorlog, is praktisch gebrek aan alles. "Niet aan alles", tekent Albregtse direct aan, "de vissers zijn echte vaklui én er zit genoeg vis."

Albregtse was deze zomer in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de Liberiaanse organisatie van ambachtelijke vissers, de LAFA. De Bressiaander verkocht bijna vier jaar geleden zijn kotter, de Breskens 43. Visserij zit hem in het bloed. Hij stelt zijn kennis als vrijwilliger beschikbaar via de PUM, een Nederlandse organisatie die het midden- en kleinbedrijf ondersteunt in ontwikkelingslanden.

Zijn hart sprong open in Buchanan. Stranden liggen er vol kano's, waarmee vissers vaak alleen de zee opgaan. Gemiddeld vijf komen er om per jaar. "Ik heb geadviseerd werkzwemvesten te dragen, maar ja, of ze er geld voor hebben...." Ze zouden wel genoeg kunnen verdienen. De vangsten zijn niet slecht en zouden zeker hoger kunnen zijn, als ze bijvoorbeeld meer op garnalen gingen vissen. De prijzen zijn ook hoog. Albregtse: "Veel vis gaat verloren. De vangst wordt door visvrouwen verkocht op het strand. IJs of koeling is er niet."

De omstandigheden in Buchanan roepen herinneringen op aan de Zeeuwse visserij begin vorige eeuw. Vissers waren overgeleverd aan individuele handelaren tot er vismijnen kwamen. Albregtse heeft voorgesteld zo'n centrale verkoopplaats met koelfaciliteiten te maken in Buchanan. Albregtse heeft een uitvoerig advies geschreven. 

Lees meer in de PZC van dinsdag.