Volledig scherm
© Bert Jansen

Is het nog leuk bij de brandweer?

MIDDELBURG - Het aantal brandweervrijwilligers loopt gestaag terug. De lol is eraf, verklaren zij zelf. De Veiligheidsregio spreekt echter van 'natuurlijk verloop'.

Geen enkele regio telt zoveel brandweervrijwilligers als Zeeland: bijna dertig per 10.000 inwoners. De rest van Nederland kan daar bij lange na niet aan tippen. Friesland en het noorden van Noord-Holland komen er nog het dichtst bij in de buurt, met 17 vrijwilligers per 10.000 inwoners.

Achteruit

Tot zover het goede nieuws, want het aantal vrijwilligers gaat ook hier gestaag achteruit, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag publiceerde. Zeeland heeft nog 1125 vrijwilligers over, 44 minder dan een jaar geleden. Het aantal is al sinds 2011 dalende. In die periode is het vrijwilligerskorps met elf procent ingekrompen.

De daling gaat voort ondanks de wervingscampagnes die de afgelopen tijd voor diverse posten zijn gevoerd. Die hebben op zich zeker resultaat gehad. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland zelf zijn er in 2015 in totaal 56 vrijwilligers bijgekomen, maar hebben ook 97 mensen de brandweer verlaten.

Grote zorgen

De landelijke Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) maakt zich grote zorgen, met name als het gaat om Zeeland. ,,Zeker als je in een dunbevolkt gebied zit, moet je elke vrijwilliger koesteren", zegt Ronald Kraan van de VBV.