Volledig scherm
© Diana Scheilen

Is het einde in zicht voor bakkie troost?

VLISSINGEN - Help, de koffie verdwijnt! Het voor velen onmisbare zwarte goud is na 2080 niet meer te krijgen.

Net wakker geworden met een verse kop koffie? Geniet er nog maar even extra van, want het dreigt een zeldzaam drankje te worden. Als we tenminste de onderzoekers van The Climate Institute in Australië mogen geloven. Dat komt tot de alarmerende conclusie dat koffie steeds schaarser zal worden en in 2080 zelfs helemaal niet meer verkrijgbaar is.

Klimaatverandering

Een ramp tekent zich af voor cafeïnejunk. De Grote Boosdoener: de klimaatverandering. De opwarming van de aarde en hevige regenval maken het koffieboeren steeds lastiger, om nog maar te zwijgen van allerlei insecten die de oogst verzieken.

Koffieregio's in bijvoorbeeld Brazilië zien hun productie al fors krimpen. Uitwijken naar andere gebieden is lang niet altijd mogelijk. Het enige wat het bakkie troost op langere termijn veilig kan stellen, is het afremmen van de opwarming van de aarde. Als die beperkt blijft tot anderhalve graad, of desnoods twee, dan is het leed voor de koffiedrinker volgens de onderzoekers nog enigszins te overzien.

Kampioen

Wereldwijd worden zo'n twee miljard koppen koffie per dag gedronken. Nederlanders zijn, volgens een onderzoekje uit 2014, mondiaal koffieleutkampioen, met gemiddeld 2,4 koppen per dag. Omgerekend zou dat betekenen dat er in Zeeland jaarlijks 336 miljoen cappuccino's, espresso's of huis-tuin-en-keukenbakkies pleur doorheen gaan.

De marktonderzoekers van Datlinq becijferden in 2014 dat er in Zeeland bijna 1.500 plekken zijn waar je koffie kunt drinken, inclusief benzinestations en sportkantines. De kustgemeenten kennen de grootste dichtheid, met Sluis als topper: 9,2 locaties per 1.000 inwoners, goed voor een plek in de landelijke toptien.

Afgenomen

Op basis van nieuwe cijfers signaleert Datlinq wel dat Zeeland de enige provincie is waar het aantal specifieke koffiezaken de afgelopen vijf jaar is afgenomen.