Volledig scherm
Scheepvaart voor de kust van Vlissingen. © Eldridge Pentury

Is de kustvisie niet meer dan een zoethoudertje?

MIDDELBURG - Het kost Provinciale Staten moeite om te wachten op de Zeeuwse kustvisie. Vooral SP, GroenLinks, ZeelandLokaal en 50Plus zijn bang dat de kust verder wordt volgebouwd vóór zij hun zegje mogen doen over de kustvisie die eind dit jaar klaar moet zijn. Volgens gedeputeerde Carla Schönknecht kan dat niet.

Het Rijk heeft de wetgeving over wat wel en niet mag aan de kust niet versoepeld. En Zeeland heeft zijn omgevingsplan herzien voor het geval dat toch mocht gebeuren. Dus er zijn tal van regels waaraan bouwplannen zijn gebonden.

Ongewenste ontwikkelingen

Hoe kan het dan, vroegen Statenleden zich af, dat er toch allerlei ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden? Als voorbeelden werden het Brouwerseiland bij de Brouwersdam en een mogelijk recreatieproject in het Nollebos in Vlissingen genoemd. Afgelopen weekend stelde Natuurmonumenten nog vast dat er de afgelopen jaren in Zeeland meer dan 3000 toeristische slaapplekken zijn bijgekomen of zijn gepland.

Kustvisie

De provincie verwijst steeds naar de kustvisie die in de maak is. Daarin spreken alle betrokken partijen af welke ontwikkelingen aan de Zeeuwse kust wel of niet gewenst zijn. Een aantal fracties vreest dat dit niet meer dan een 'zoethoudertje' is, temeer omdat de kustvisie ondergeschikt is aan de huidige regelgeving. "Als we de kustvisie afwachten, bestaat het gevaar dat tussendoor iets gebeurt wat we achteraf niet willen", aldus Hans van Hage (GroenLinks). "Daar zijn we met zijn allen het meeste bang voor."

Toch besloot de Statencommissie ruimte vrijdag niet eerder een debat over kustbebouwing te voeren dan wanneer de kustvisie klaar is. Dat is op zijn vroegst in december.