Volledig scherm
Een politieagent doet onderzoek in Jeruzalem na een aanval die werd opgeëist door IS. © EPA

IS claimt moord op politieagent in Jeruzalem

UpdateIn Jeruzalem is vandaag bij een dubbele aanslag een Israëlische politieagente omgekomen en zijn drie Palestijnen gedood. Op twee plekken in de buurt van de Damascuspoort aan de rand van de oude binnenstad hadden steek- en schietpartijen plaats. Islamitische Staat heeft de aanslagen opgeëist

Twee Palestijnen openden het vuur op een groep politieagenten en trokken vervolgens messen. Beiden werden doodgeschoten. Een derde Palestijn werd op een andere plek doodgeschoten, nadat hij een vrouwelijke politieagent. had neergestoken. Het slachtoffer overleed en een andere agent raakte gewond. Zeker drie omstanders raakten gewond door geweervuur.

IS eiste de verantwoordelijkheid op via het persbureau Amaq, dat aan de terreurgroep is gelieerd. Het zou de eerste keer zijn dat IS in Israël heeft toegeslagen.

Hamas
Militante Palestijnse groepen betwistten de claim. ,,De drie martelarenhelden die de actie in Jeruzalem uitvoerden hadden niets te maken met Daesh (IS), zij behoorden tot het PFLP en Hamas'', liet Hamas-vertegenwoordiger Izzat El-Reshiq weten.

Het PFLP (Volksfront voor de Bevrijding van Palestina) gaf een soortgelijke verklaring uit, waarin twee van de aanvallers als zijn leden werden aangeduid.

Israëlische veiligheidsfunctionarissen lieten zich niet uit over de claim van IS.