Volledig scherm
Minister Henk Kamp (Economische Zaken), oud-premier Jan Peter Balkenende en commissaris van de koning Han Polman. © Ernst Jan Rozendaal

Is advies Balkenende voor Zeeland nu al achterhaald?

MIDDELBURG - Zijn er twee pijlers verdwenen onder het advies van de commissie Balkenende, nu minister Kamp de kerncentrale niet wil helpen en de TU Eindhoven niks ziet in een bètacollege? Nee, denkt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. "Het is geen gelopen race."

Nog geen drie weken geleden bracht de Commissie Structuurversterking en Werkgelegenheid Zeeland haar advies uit. Als een voorwaarde om de Zeeuwse economie te versterken, noemde voorzitter Jan Peter Balkenende dat het Rijk mee moet helpen een oplossing te vinden voor de kerncentrale. Die gaat de draagkracht van Delta en de provincie te boven. Verder adviseerde hij in te zetten op een bètacollege, een tweede university college, gericht op techniek. De commissie zag dat als het kansrijkste onderdeel van het ambitieuze onderwijsplan Campus Zeeland.

Inmiddels heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) laten weten dat hij het niet nodig vindt dat het Rijk garant staat voor een lening om de kerncentrale er bovenop te helpen. Nationalistatie is ook niet aan de orde. Dat dreigt de provincie en de Zeeuwse gemeenten geld te gaan kosten, want misschien moet nu het lucratieve netwerkbedrijf Enduris worden verkocht om de toekomst van de centrale te verzekeren.

Maandag liet de Technische Universiteit Eindhoven weten niks te zien in een bètacollege, terwijl de initiatiefnemers juist het idee hadden dat deze onderwijsinstelling hun belangrijkste partner is.

Is dat het failliet van het advies Balkenende? "De kerncentrale was een probleem, is een probleem en als we niks doen blijft het een probleem", reageert gedeputeerde Jo-Annes de Bat. "Balkenende heeft geconstateerd dat de kerncentrale een verantwoordelijkheid is van het Rijk. Zo denken wij er ook over en de Tweede Kamer ook. Dat is dus nog geen gelopen race."

Dat geldt volgens De Bat ook voor het bètacollege. "We zijn nog in gesprek met de TU Eindhoven. We zien wel of we wel of niet gaan samenwerken. Het is niet de enige technische universiteit waarmee dat kan. Het is een grote kans voor Zeeland. Marktonderzoek heeft dat ook uitgewezen. Een belangrijke voorwaarde dat een universiteit in Nederland daaraan meewerkt is nog niet ingevuld, maar daar blijven we aan werken."