Volledig scherm
Emiel Buriau. © Annelies Vlaanderen

Invasie Pokémon Go-jagers in dorpje Lillo: 'Niemand slaapt meer, huwelijken gaan kapot' (video)

LILLO - Het anders zo rustige Scheldedorpje Lillo heeft al maanden te lijden onder een invasie van Pokémon GO-jagers. Inwoner Emiel Buriau: "Niemand slaapt meer. Hier gaan huwelijken aan kapot."

"Als dit zo nog drie maanden doorgaat, verhuis ik. Gek word ik van de drukte. Sinds 1 mei ben ik met pensioen. Ik wilde hier van de rust genieten. Wilt u geloven dat ik weer terug verlang naar mijn dagelijkse werk?"

Emiel Buriau (60) zit midden op de middag in café In de 7 Saeligheede, hartje Fort Lillo, zijn gramschap weg te drinken met Belgische pintjes. Het anders zo gemoedelijke Scheldedorpje onder de rook van Doel is sinds een paar maanden de hotspot van Pokémonjagers. Zo'n vijftig zeldzame exemplaren kunnen ze na een verblijf van een uur of twee aan hun score toevoegen, een 'gigantisch' aantal.

2.500
Leek het eerst nog mee te vallen met de aanloop, zo'n twaalf per dag, op een dag als gisteren komen er volgens Buriau zeker tweeduizend bezoekers. Wat hem nog meevalt. "Vandaag is het een stille dag. In het weekend zijn het er 2.500", moppert hij.

Die komen bijna allemaal met de auto; honderden staan er vanaf de afslag achter en naast elkaar geparkeerd. Te zien aan de nummerborden voor een dikke 90 procent uit België; de rest draagt een Nederlands nummerbord.

Buriau is een van de 34 inwoners van Lillo die het Antwerpse stadsbestuur hebben gesmeekt de overlast een halt toe te roepen. Want overlast ís er, al valt dat overdag niet op. Dan lopen alle jagers - vrouw, man, jong, oud en alles ertussenin - als een soort zombies gebogen over hun mobieltje door dat ene smalle Tolhuisstraatje dat het charmante dorpje rijk is.

Pokemon Go in Lillo spelen is een zaligheid. Je kan er enorm veel Pokémon vinden en dat stond de afgelopen dagen uiteraard te lezen op verschillende sociale media. Daarom is het anders zo rustige Lillo nu een paradijs voor Pokémon trainers geworden, goed voor zo'n 2.000 trainers per dag! Tot groot ongenoegen van enkele inwoners.