Volledig scherm
Wim 71 jr en Helma 70 jr Wondergem uit Kruiningen 30 km. © Elodie Kint

Intocht Nijmeegse Vierdaagse: Zeeuwse trots bij de finish (video)

NIJMEGEN - Het was vrijdag één groot feest op de Via Gladiola, het slotstuk van de Nijmeegse Vierdaagse.

Blauw-wit gestreepte vlaggen vielen op tussen de menigte. De Zeeuwse deelnemers lieten zien dat ze trots waren op de provincie. En natuurlijk op hun eigen prestatie. Op iedere hoek van de straat staat een dweilorkest te spelen, toeschouwers juichen en applaudisseren, wandelaars nemen met een grote glimlach de gladiolen aan van mensen langs het parcours. "Het is één groot feest hier op de Via Gladiola", zegt Peter Mullaert (61) uit Biervliet opgewekt.

Weinig last

Hij heeft samen met zijn vrouw Cécile dertig kilometer per dag gelopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en is net aan het slotstuk begonnen. "Achteraf valt het allemaal wel mee. Alleen de hitte was vervelend. Daardoor hebben we slecht geslapen", vertelt hij. "Verder hebben we er weinig last van gehad. We hadden ons er goed tegen beschermd: een petje op, veel drinken en zoveel mogelijk in de schaduw lopen. Eigenlijk alles wat werd geadviseerd."

De laatste dag begon vrijdag met een paar flinke regenbuien. "Onze schoenen waren net zwembadjes", zegt Cécile. "We hebben even gerust en droge sokken aangedaan. Nu hebben we nergens meer last van."

Geweldig gevoel

Lenny Top (21) uit Sint Annaland heeft er er wel wat extra blaren aan overgehouden, zegt ze. Ze had zich in haar eentje opgegeven om de veertig kilometer te lopen. "Dat leek me wel eens leuk. Je leert overal mensen kennen. Donderdag liep ik bijvoorbeeld mee met een groep Groningers. Hartstikke gezellig!" De Zeeuwse vlag, die ze aan haar rugzak heeft bevestigd, wappert fier in de wind, terwijl ze over de finish loopt. "Een geweldig gevoel."

Dat ook de 78-jarige Arnoud Schout uit uit Middelburg in zijn eentje over de finish loopt, was niet helemaal de bedoeling. "Ik ben mijn twee maten kwijtgeraakt in de drukte", zegt hij. Maar het mag de pret niet drukken en echt alleen voelt hij zich toch niet. "Alle toeschouwers dragen me als het ware naar binnen." Als hij het eindpunt ziet, wordt hij even emotioneel. "Ja, dit is toch wel weer een hele prestatie, hè?"

De familie Aers uit IJzendijke kan niet wachten tot ze hun schoenen uit kunnen doen, als ze ook over de finish zijn. Jacky (54), Elly (47) en hun zoons Youri (14) en Davey (12) lopen voor het tweede jaar met het hele gezin de dertig kilometer. "En dat is ver genoeg, hoor", zegt Davey. Youri: "Ik voel het in mijn benen." "Ik ook. En in mijn voeten en enkels", beaamt zijn broertje. Maar dat hebben ze er allemaal voor over. "Het is heel speciaal om dit met zijn vieren te doen", aldus Elly.

Olympische Spelen

De zon gaat gedurende de middag steeds feller schijnen en het aantal wandelaars dat aan komt lopen, stijgt samen met het kwik. De sfeer wordt er alleen maar beter op. Wim Wondergem (71) uit Kruiningen geniet er zichtbaar van. "Het is zo leuk onderweg. Overal is het feest", zegt hij. Hij heeft samen met zijn vrouw Helma (70) de dertig kilometer gelopen. "Ik zeg altijd: 'Zelfs een topsporter die tien gouden medailles wint op de Olympische Spelen, wordt niet zo enthousiast onthaald als de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse'. Dit is waar we het voor doen."

Volledig scherm
Hilaire de Mey 67 en Maria Fassaert 68 uit Koewacht 30 km. © Elodie Kint
Volledig scherm
Jan Rubbens 66, stadsomroeper Hulst, heeft de hele week alle Hulstenaren en Zeeuwen aangemoedigd. © Elodie Kint
Volledig scherm
Charles Verbeek 77 jr uit Ovezande 30 km. © Elodie Kint
Volledig scherm
Peter 61 en C+®cile 65 Mullaert uit Biervliet. 30 km.
Volledig scherm
Familie Aers uit Ijzendijke: Jacky 43 jr, Elly 47 jr, Youri 14 jr en Davey 12 jr. 30 km. © Elodie Kint
Volledig scherm
Shakira 14 en Dimitri 15 van Leeuwen uit Middelburg 30 km © Elodie Kint
Volledig scherm
Lenny Top 21 jr Sint Annaland 40 km © Elodie Kint
Volledig scherm
Elly Tieleman 61 jr Hulst, Marij Kints 64 jr Johnny Kints 65 jr uit Walsoorden, 30 km. . © Elodie Kint
Het was vrijdag één groot feest op de Via Gladiola, het slotstuk van de Nijmeegse Vierdaagse. Blauw-wit gestreepte vlaggen vielen op tussen de menigte. Lees ook: http://www.pzc.nl/1.6214197