Volledig scherm
Claudia Cardinale eerder dit jaar op de filmset in Italië. © EPA

Internationale beroemdheid Claudia Cardinale bij Film by the Sea

VLISSINGEN - Film by the Sea ontvangt morgen eindelijk weer eens een internationale beroemdheid. Een levende legende zelf: actrice Claudia Cardinale. Welke supersterren waren eerder te gast in Vlissingen?

Onderhuids zindert het dezer dagen in CineCity. Film by the Sea bereidt zich voor op de komst, morgen, van een ware diva: Claudia Cardinale. Een naam die zeker bij het al wat oudere publiek tot de verbeelding spreekt, al is de inmiddels 78-jarige Italiaanse actrice nog altijd volop actief. Cardinale neemt in Vlissingen de Grand Acting Award in ontvangst en zal daarna de vertoning van haar bekendste film - Once Upon A Time In The West (1968) - inleiden.

Morgan Freeman
Het was al even geleden dat een filmster van dit kaliber het festival bezocht, hoewel Film by the Sea in dat opzicht een vliegende start kende. Al bij de tweede editie, in 2000, wist het Morgan Freeman te verleiden naar Zeeland te komen om zijn nieuwste film Nurse Betty te presenteren. Het werd een legendarisch bezoek. Hollywood aan de Westerschelde. Twee jaar later was de Ierse acteur Jonathan Rhys Meyers op bezoek.

BN'ers
In de jaren erna, terwijl het festival gestaag groeide in omvang en faam, legde Film by the Sea zich - naast schrijvers en de polderglamour van Bekende Nederlanders - vooral toe op regisseurs. De rij cineasten van wereldfaam die te gast waren op het festival, is indrukwekkend, met onder anderen Stephen Frears, Ettore Scola, Milos Forman, István Szabó, Jonathan Demme en Volker Schlöndorff - om er maar een paar te nemen. Kopstukken van de wereldcinema, maar bij het grotere publiek toch wat minder aansprekend dan acteurs en actrices. Grootheden, maar geen sterren.

Ben Kingsley
Het verschil bleek wel in 2007, toen het festival Sir Ben Kingsley op bezoek kreeg. De acteur arriveerde met zijn toen kersverse echtgenote Daniela Barbosa de Carneiro (inmiddels Daniela Lavender geheten) per helikopter in Vlissingen, maakte een superstarentree en voelde zich zo welkom dat hij bleef overnachten. ,,Dit moet een fantastisch festival zijn voor de omgeving", oordeelde hij. Op dezelfde editie was ook Jane Birkin in Vlissingen.

Stanley Tucci
2008 was eveneens een vruchtbaar jaar, toen de hoofdrolspelers van de Amerikaanse film Blind Date - een remake van de gelijknamige film van Theo van Gogh - zich bij CineCity meldden: Stanley Tucci en Patricia Clarkson. Diezelfde editie woonde de Zweedse acteur Michael Nyqvist het Zeeuwse festival bij. Hij maakte dat jaar grote indruk op het publiek met zijn hoofdrol in As It Is In Heaven. In 2010 was er een bliksembezoek van Gabourey Sidibe, hoofdrolspeelster van Precious.

Filmmakers
Het waren, oneerbiedig gezegd, vooral incidenten. De nadruk bleef jarenlang liggen op regisseurs. De grote prijs van Film by the Sea, de Lifetime Achievement Award, werd van 2003 tot en met 2012 onafgebroken toegekend aan een internationaal gevierde filmmaker.

Rutger Hauer
De afgelopen jaren zijn de spotlights van Film by the Sea juist meer gericht op acteurs. Voor het vierde jaar achtereen wordt nu de Grand Acting Award uitgereikt, wat voorheen bij uitzondering gebeurde, terwijl de Lifetime Achievement Award alleen nog in 2014 werd vergeven (aan Jan Troell). In 2013 werd Jan Decleir met de acteursprijs geëerd. Het jaar erop viel de eer ten deel aan Rutger Hauer. Hij werd, in navolging van Ben Kingsley, per helikopter ingevlogen om op tijd voor het huldebetoon in Vlissingen te zijn. Vorig jaar ging de award naar Monic Hendrickx.

De magie van cinema
En nu dus Claudia Cardinale. Festivaldirecteur Leo Hannewijk garandeerde direct bij de bekendmaking van haar komst al 'een onvergetelijk moment'. En begrijpelijk. Sterren van dit formaat, al dan niet op leeftijd, zorgen voor aandacht van ver buiten Zeeland, maken voor het publiek de magie van cinema voelbaar en zelfs tastbaar en geven een filmfestival pas echt glans.