Volledig scherm
© Thinkstock

Instanties slaan handen ineen om kwetsbare ouderen te helpen

VLISSINGEN - Veel ouderen komen slechter uit het ziekenhuis dan ze er in gingen.

Dat moet veranderen vinden huisartsen, het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis en tal van zorgorganisaties. Ze slaan daarom de handen ineen om ouderen beter te begeleiden. Zowel voor, tijdens als na de opname in het ziekenhuis. Huisarts Ruben de Kuyper uit Arnemuiden kan erover meepraten. Bij één van zijn patiënten ging het laatst bijna mis. "Die kreeg in het ziekenhuis een hogere dosering van een medicijn tegen diabetes. De bedoeling was dat die patiënt thuis zou overstappen op een lagere dosering om hypo's (te lage bloedsuiker) te voorkomen. Maar de patiënt bleef de hogere dosering slikken en raakte dus bijna in een hypo."

Problemen eerder signaleren

Hoewel ziekenhuizen verplicht zijn om een goede medicatieoverdracht te doen, weten patiënten vaak niet goed wat en hoeveel ze precies moeten slikken, stelt De Kuyper. "Als je daar niet bovenop zit kunnen dingen misgaan. Nazorg is - in tegenstelling tot wat je misschien denkt - niet vanzelfsprekend of komt later dan zou moeten. Het idee is nu om problemen eerder te signaleren. Zeker bij kwetsbare ouderen zie je vaak een keten van problemen ontstaan."

Landelijke cijfers wijzen uit dat minstens 35 procent van de ouderen slechter uit het ziekenhuis komen dan ze erin gaan, vertelt Marieke van Werkhoven van Zeeuwse Zorgschakels. "Die cijfers gelden net zo hard voor Zeeland. Iemand kwam goed lopend het ziekenhuis in, maar moest er een tijd liggen en komt niet meer zo mobiel het ziekenhuis uit. Dat levert thuis dus problemen op."

Apart programmaatje

Zeeuwse zorgorganisaties en huisartsen willen dat veranderen. Huisartsen gaan nog meer dan ze al deden letten op kwetsbare ouderen. "Zodra ik zo iemand doorverwijs naar het ziekenhuis zet ik er expliciet bij dat het iemand is die extra in de gaten gehouden moet worden", vertelt De Kuyper.

Dan gaat er een apart programmaatje draaien, vult Van Werkhoven aan. "Bij zo'n kwetsbare oudere gaan er denkbeeldige rode vlaggetjes omhoog."

Beter beeld

Wijkverpleegkundige Ilana Poppe werkt bij WVO zorg in Vlissingen en is naar de nieuwe manier van werken omgeschakeld. Zo'n 30 patiënten worden al op de nieuwe manier begeleid. "Het ziekenhuis draagt over zodat we weten hoe het met een patiënt gaat. Aan de hand van dat beeld kunnen we eventuele risico's die een patiënt loopt veel beter in kaart brengen."

Door de nieuwe manier van werken krijgen wijkverpleegkundigen een beter beeld hoe het met iemand is, aldus Poppe. "Nu is de informatie en het beeld van iemand nauwkeuriger, waardoor de risico's beter in kaart zijn. Daar kunnen we in de thuissituatie sneller op inspelen. De zorg verbetert zo en dat is goed."