Volledig scherm
© Thinkstock

Inspectie tikt alle onderzochte verpleeghuizen op de vingers

VLISSINGEN - Vier verpleeghuizen in Zeeland zijn afgelopen anderhalf jaar doorgelicht door de inspectie. Geen van de instellingen voldeed aan alle normen. Al wil dat niet zeggen dat cliënten slechte zorg kregen of de veiligheid in gevaar was. Geen van de vier Zeeuwse onderzochte verpleeghuizen doet het zo slecht dat die dicht moet.

Dat neemt niet weg dat de inspectie harde oordelen velt. Tussen eind 2014 en nu is de inspectie onverwacht 'binnengevallen' bij Eben-Haëzer in Middelburg, De Wieken in Zierikzee, De Blaauwe Hoeve in Hulst en ZorgSaam Bachten Dieke in Terneuzen.

Buideltasjes

Eben-Haëzer kreeg van de inspectie de hardste tikken op de vingers. De aanleiding om langs te gaan was een uitbraak van de mrsa-bacterie in september 2014. Tijdens het bezoek in oktober 2015 waren er nog steeds mrsa-positieve cliënten, aldus de inspectie. Daarom lette ze extra op de hygiëne. Daarop was veel aan te merken. Zo droegen medewerkers niet de vereiste werkkleding. Verzorgenden gebruikten buideltasjes om pennen en telefoons op te bergen. Ook niet hygiënisch, vindt de inspectie. Niet bij elk toilet lagen vloeibare zeep en eenmalige handdoekjes. Rolstoelen, rollators en tilliften werden niet regelmatig schoongemaakt. Verder trof de inspectie zalven en crèmes aan zonder datum van aanbreken erop. Ook lagen er medicijnen over de houdbaarheidsdatum. Alles bij elkaar is er 'risico op onverantwoorde zorg en gezondheidsschade voor de cliënt', oordeelde de inspectie. Ze heeft Eben Haëzer opgedragen de normen na te leven.

Insulinepennen

Bij de Wieken in Zierikzee trof de inspectie in oktober 2014 enkele insulinepennen aan zonder apothekersetiket met naam en geboortedatum van de cliënt. Ook vond de inspectie oog-gel waarvan de houdbaarheid ruim een maand verstreken was. Nadat bij een tweede bezoek weinig was verbeterd, is inmiddels veel ten goede veranderd. De inspectie vertrouwt erop dat het goed komt. Het onderzoek is gesloten.

De verzorgers bij de Blaauwe Hoeve in Hulst waren goed op de hoogte van de zorg aan cliënten. Maar de kennis zat vooral in de hoofden; te weinig stond op papier. Inmiddels is de manier van werken aangepast en heeft de inspectie haar onderzoek afgerond.

Dat is ook zo bij ZorgSaam Bachten Dieke in Terneuzen. De zorg stond er onder druk doordat veel veranderingen tegelijkertijd werden doorgevoerd. Zo werd tegelijkertijd een managementlaag geschrapt, overgeschakeld op een elektronisch cliëntendossier en kregen ervaren medewerkers ontslag. Ook hier is werk gemaakt van de kritiek en vertrouwt de inspectie erop dat het goed komt.